eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök az elesett katonák emlékfalának megkoszorúzásán a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Joe Biden elhagyta Kijevet, egyre több részlet derül ki a látogatásról

Mintegy öt órát tölthetett az ukrán fővárosban, bejelentve, hogy újabb korszerű fegyvereket biztosít az Egyesült Államok Ukrajnának.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Joe Biden hétfőn váratlanul érkezett Kijevbe hétfő reggel. A nyilvánosságra hozott programja szerint hétfő este indult volna Varsóba Washingtonból, ám lengyelországi útja előtt az ukrán fővárosba látogatott. Már vasárnap hajnalban elindult Lengyelországba, onnan érkezett vonattal Kijevbe hétfő reggel. A Fehér Ház délutánra megerősítette, hogy Biden (hasonlóan más nyugati vezetőkhöz) 10 órás vonatúttal jutott el Kijevbe, miután a légi közlekedés a régióban nem biztonságos.

Azt is közölte Washington, hogy az Egyesült Államok néhány órával az elnök kijevi utazása előtt tájékoztatta Oroszországot az ukrajnai látogatásról. Az elnöki hivatal biztonsági testülete közleményében példa nélkülinek nevezte az utazást, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok nem rendelkezik "katonai infrastruktúrával" a háború sújtotta térségben.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója újságírói kérdésre annyit mondott, hogy az Egyesült Államok "konfliktusmegelőzési" szándékból döntött úgy, hogy néhány órával az elnök elutazása előtt tájékoztatja az oroszokat. A tájékoztatás formájáról, módjáról és az esetleges orosz válaszról a fehér házi illetékes nem számolt be.

Az Air Force One vasárnap helyi idő (EST) szerint vasárnap reggel 4.15-kor szállt fel. Az elnökkel együtt utazó néhány újságírót titoktartásra kötelezték, és csak az elnök megérkezése után számolhattak be az utazásról. A többi riporter, aki eredetileg az elnökkel utazott volna, de végül nem mehetett vele Kijevbe, egy másik géppel jutott el Lengyelországba.

Az elnök mintegy öt órát töltött az ukrán fővárosban: a Mariinszkij-palotában találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, tisztelgett Ukrajna elesett katonáinak emlékművénél, és találkozott az amerikai nagykövetség munkatársaival is.

Az amerikai államfő látogatásakor az ukrán fővárosban megszólaltak a légiriadó szirénái, de orosz rakéta- vagy légicsapásokról nem érkezett jelentés.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a látogatás során a nagy hatótávolságú fegyverekről tárgyaltak. Joe Biden amerikai elnök bejelentette: Ukrajna további 500 millió dollár értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól, illetve hogy Washington hamarosan új szankciókat is bejelent Oroszországgal szemben. Leszögezte: az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett, ameddig kell.

A látogatás után "gyümölcsözőknek és nagyon fontosaknak" minősítette Volodimir Zelenszkij a hétfői kijevi tárgyalásait amerikai kollégájával, Joe Bidennel. A Sky News brit tévécsatornának azt mondta:

"reméljük, hogy 2023 a győzelem éve lesz".

Hangsúlyozta: továbbra is mindent megtesz azért, hogy a demokratikus világ "megnyerje ezt a történelmi csatát". Szavai szerint Ukrajna nagyon nehéz időszakon megy keresztül, de "történelmi eredményeket" fog elérni az Egyesült Államok és a világ többi részének segítségével.

Találkozhat az amerikai elnök Novák Katalinnal is

Hírügynökségi beszámolók szerint Biden kora délután elhagyta Kijevet. Minden bizonnyal Lengyelországba utazik, ahol kedden tárgyalni fog Andrzej Duda lengyel elnökkel, illetve beszédet is mond majd Varsóban az oroszok ukrajnai háborújának egyéves évfordulója alkalmából, továbbá ismerteti a fent említett fegyverszállítási ígéret részleteit.

Az amerikai elnök 22-éig, szerdáig marad majd Lengyelországban, ahol a fentieken kívül találkozik a lengyel fővárosban csúcstalálkozót tartó Bukaresti Kilencek - Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia - vezetőivel, magyar részről vélhetően Novák Katalinnal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×