eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden amerikai elnök a kijevi Szent Mihály-székesegyház előtt 2023. február 20-án. Biden előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kijevbe, ahol most jár első alkalommal, amióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Így tartották titokban Joe Biden kijevi útját az amerikaiak

Az amerikai elnök kijevi meglepetéslátogatásához hasonlóra még nem került sor a modern időkben.

Hadszíntérre látogatott Joe Biden, amikor hétfőn váratlanul Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oldalán mutatkozott Kijevben: ugyan Irakban és Afganisztánban megfordult már az Amerikai Egyesült Államok aktuális vezetője, de erőteljes amerikai katonai védelem mellett.

A Zelenszkij mellett légvédelmi szirénák hangjától kísérve haladó Joe Biden erőteljesebb üzenetet küldött a világnak, mint bármilyen beszéd, amit Lengyelországban mondhatott volna.

"Kockázatos volt, nem hagy kétséget afelől, hogy Joe Biden olyan vezető, aki komolyan veszi az elkötelezettségét" – mondta Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója a látogatással kapcsolatosan a BBC cikke szerint.

Sejtették, mégis meglepő volt

Az újságírók egy ideje már spekuláltak azon, hogy az amerikai elnök lengyelországi látogatásába beleférhet egy ukrajnai kiruccanás is, de ettől még mindenkit meglepett, hogy Joe Biden tényleg megtette. Az eredeti tervek szerint hétfőn este indult volna Biden Varsóba, kétnaposra tervezett útra. Az eredeti programtervben ugyanakkor szerepelt két meglehetősen hosszú szünet is, amellyel kapcsolatosan sokan gondolták, egy ukrajnai látogatás miatt kerültek be a tervekbe.

A Fehér Házban

az újságírók folyamatosan faggatóztak,

de mindig ugyanazt a választ kapták: hogy jelenleg nincs tervben találkozó Zelenszkijjel vagy ukrajnai utazás.

Az újságírók telefonjait elvették

A kijevi látogatásról végül pénteken született döntés – igaz, az előkészítő munkálatok hónapok óta zajlottak. Vasárnap a hivatalos program még mindig hétfő esti indulást jelzett, de a valóságban már vasárnap hajnali negyed ötkor felszállt az elnök különgépe. A fedélzeten segítőinek szűk csapata, testőrök és orvosok kaptak helyet két újságíró mellett. Nekik meg kellett esküdniük arról, hogy titokban tartják az út hírét, telefonjaikat pedig elvették tőlük. Addig nem beszélhettek az útról, míg Biden Kijevbe nem ért.

Oroszországot néhány órával azelőtt informálták az útról, hogy az Air Force One felszállt volna.

A cél az értesítéssel egy esetleges konfliktushelyzet megakadályozása volt.

"Nem fogok belemenni abba, hogy hogyan reagáltak, vagy hogy mit tartalmazott pontosan az üzenet, de megerősíthetem, hogy értesítettük őket" – fogalmazott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Szimbolikus jelentőségű volt a kijevi látogatás

Az elnök tízórás vonatutat vállalt azért, hogy Kijevbe jusson: választhatta volna azt is, hogy más ukrán városba látogat el, amelyet könnyebben meg tud közelíteni, de ő szimbolikája miatt Kijevet választotta úti céljául.

Az utazás nemcsak Oroszországnak üzenet, hanem haza is: a szavazóknak azt sugallja, az ő Amerikája nem hagyja magára Ukrajnát.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×