eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Joe Biden amerikai elnök a kijevi Szent Mihály-székesegyház előtt 2023. február 20-án. Biden előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kijevbe, ahol most jár első alkalommal, amióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Így tartották titokban Joe Biden kijevi útját az amerikaiak

Az amerikai elnök kijevi meglepetéslátogatásához hasonlóra még nem került sor a modern időkben.

Hadszíntérre látogatott Joe Biden, amikor hétfőn váratlanul Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oldalán mutatkozott Kijevben: ugyan Irakban és Afganisztánban megfordult már az Amerikai Egyesült Államok aktuális vezetője, de erőteljes amerikai katonai védelem mellett.

A Zelenszkij mellett légvédelmi szirénák hangjától kísérve haladó Joe Biden erőteljesebb üzenetet küldött a világnak, mint bármilyen beszéd, amit Lengyelországban mondhatott volna.

"Kockázatos volt, nem hagy kétséget afelől, hogy Joe Biden olyan vezető, aki komolyan veszi az elkötelezettségét" – mondta Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója a látogatással kapcsolatosan a BBC cikke szerint.

Sejtették, mégis meglepő volt

Az újságírók egy ideje már spekuláltak azon, hogy az amerikai elnök lengyelországi látogatásába beleférhet egy ukrajnai kiruccanás is, de ettől még mindenkit meglepett, hogy Joe Biden tényleg megtette. Az eredeti tervek szerint hétfőn este indult volna Biden Varsóba, kétnaposra tervezett útra. Az eredeti programtervben ugyanakkor szerepelt két meglehetősen hosszú szünet is, amellyel kapcsolatosan sokan gondolták, egy ukrajnai látogatás miatt kerültek be a tervekbe.

A Fehér Házban

az újságírók folyamatosan faggatóztak,

de mindig ugyanazt a választ kapták: hogy jelenleg nincs tervben találkozó Zelenszkijjel vagy ukrajnai utazás.

Az újságírók telefonjait elvették

A kijevi látogatásról végül pénteken született döntés – igaz, az előkészítő munkálatok hónapok óta zajlottak. Vasárnap a hivatalos program még mindig hétfő esti indulást jelzett, de a valóságban már vasárnap hajnali negyed ötkor felszállt az elnök különgépe. A fedélzeten segítőinek szűk csapata, testőrök és orvosok kaptak helyet két újságíró mellett. Nekik meg kellett esküdniük arról, hogy titokban tartják az út hírét, telefonjaikat pedig elvették tőlük. Addig nem beszélhettek az útról, míg Biden Kijevbe nem ért.

Oroszországot néhány órával azelőtt informálták az útról, hogy az Air Force One felszállt volna.

A cél az értesítéssel egy esetleges konfliktushelyzet megakadályozása volt.

"Nem fogok belemenni abba, hogy hogyan reagáltak, vagy hogy mit tartalmazott pontosan az üzenet, de megerősíthetem, hogy értesítettük őket" – fogalmazott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Szimbolikus jelentőségű volt a kijevi látogatás

Az elnök tízórás vonatutat vállalt azért, hogy Kijevbe jusson: választhatta volna azt is, hogy más ukrán városba látogat el, amelyet könnyebben meg tud közelíteni, de ő szimbolikája miatt Kijevet választotta úti céljául.

Az utazás nemcsak Oroszországnak üzenet, hanem haza is: a szavazóknak azt sugallja, az ő Amerikája nem hagyja magára Ukrajnát.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×