eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Jevgenyij Prigozsin, Putyin séfje, zsoldos vezér. Forrás: Twitter/AlexandruC4
Nyitókép: Forrás: Twitter/AlexandruC4

Moszkvában "takarékra tették" a zsoldosvezért

Egyre több jel mutat arra, hogy Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt Wagner zsoldoscsapat vezére, gondot okoz a Kremlnek.

A Kreml Jevgenyij Prigozsin politikai térnyerésének megfékezésére törekszik, mert a Wagner-csoport alapítója politikai tőkét akar kovácsolni a zsoldosai által elért katonai sikerekből. Erről a Reuters nyomán a portfolio.hu számolt be.

Úgy tudni, már Vlagyimir Putyin elnök is figyelmeztette egy magánbeszélgetésen a zsoldosvezért, hogy hagyjon fel az orosz vezetés és a hadsereg bírálatával. A kormányzat ugyanakkor bizalmasan azt tanácsolta az állami médiának, hogy ne említsék Prigozsint vagy a Wagnert név szerint a harctéri beszámolóikban.

Maga a zsoldosvezér a múlt héten erősítette meg, hogy már nem toborozhat elítélteket a börtönökből.

Pedig a börtöntoborzás képezte a Wagner utánpótlásának legfontosabb alappillérét. Egyes hírszerzési jelentések szerint a jelenleg 50 ezer főre tehető zsoldoshadsereg állományának közel felét teszik ki a szabadulás fejében zsoldba álló elítéltek. Olga Romanova, egy foglyok jogait védő csoport igazgatója elmondta, hogy a védelmi minisztérium az év elején vette át az elítéltek toborzását.

A Kreml a katonai sikerei ellenére sem szeretné beengedni Prigozsint a politikába. Attól tartanak, hogy a zsoldosvezér a növekvő népszerűségét kihasználva, saját pártot, vagy politikai mozgalmat akar alapítani. A zsoldosvezér ugyanis korábban kilátásba helyezte, egy ilyen politikai szervezet létrehozását is, bár azt nyilatkozta, hogy az Vlagyimir Putyint támogatná.

"Prigozsin csillaga elhalványult. Túlzásba vitte a hadsereg és más elitek bírálatát"

- írta Dmitrij Alperovics, egy amerikai agytröszt orosz származású kutatója. Az elemző hozzátette, úgy tűnik Prigozsin mozgástere a nagy nyilvánosság ellenére egyre szűkül.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×