eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kínai kémléggömb. Forrás: Twitter/Lanny Dean
Nyitókép: Forrás: Twitter/Lanny Dean

Mentőakció a lelőtt kínai "kémléggömb" maradványaiért

Az Egyesült Államok lelőtte a területe felett megjelent, rejtélyes kínai léggömböt, amit szerinte kémkedésre használhattak. Peking – amely szerint polgári eszközről volt szó – keményen bírálta a Fehér Házat a lépésért.

Amerika számára egyre kínosabb – és idegesítőbb - volt, hogy napokon át a területe felett repült egy kínai léggömb, ami gyanúja szerint kémfelvételeket készíthetett. Amikor az Atlanti-óceán fölé ért szombaton, a légierő egyik F-22-es harci gépe megközelítette és rakétájával felrobbantotta az eszközt.

Mindezt az eseményeket a földről nyomon követő polgári lakosok is látták, ahogy először a vadászgép, aztán a rakéta kondenz-csíkját, majd hallották a megjelenésüket kísérő tompa robbanást is.

Néhány órával később Peking – amely korábban elismerte, hogy kínai léggömbről volt szó – hevesen bírálta az Egyesült Államokat. A kínai vezetés szerint Amerika „súlyosan megsértette a nemzetközi egyezményeket”. Emellett megismételte, hogy a léggömb „polgári felhasználású” volt és hogy a rossz idő miatt tért le eredeti útvonaláról. A kínai védelmi minisztérium megjegyzése pedig az volt, hogy „fenntartja magának a jogot, hogy a megfelelő eszközöket kiválasztva kezeljen a jövőben hasonló helyzeteket”.

Miközben Peking azzal magyarázta a léggömb amerikai jelenlétét, hogy az „letévedt útvonaláról”, a hétvégén Kolumbia felett egy másik léggömböt is láttak.

Az amerikai harci gép rakétája a parttól hat tengeri mérföldre, de még az amerikai légtérben érte utol a légi eszközt.

A robbanás után a ballon a vízbe esett. Az amerikai hatóságok mentőakciót indítottak a megszerzésére, és reményeik szerint értékes adatokat nyerhetnek ki belőle.

Míg a demokraták méltatták az akciót elrendelő Biden elnököt, addig egyes republikánusok feltették a kérdést: mért nem adta parancsba hamarabb a léggömb lelövését, különösen, hogy az titkosnak számító katonai légibázisok felett repült át. Védelmi illetékesek magyarázata a késlekedésre az volt, hogy féltek a földre zuhanó léggömb által okozott esetleges polgári áldozatoktól.

„Ez olyan, mintha akkor szerelnénk egy csatárt, amikor a meccs már véget ért... a műhold már teljesítette misszióját".

"Soha nem lett volna szabad Amerika fölé engedni”

– mondta Mike Turner, a kongresszusi hírszerzési bizottság elnöke.

Marco Rubio, a szenátusi hírszerzési bizottság republikánus alelnöke azt mondta: Biden elnöknek az elmúlt héten szólnia kellett volna a nemzethez. A Fehér Ház azonban azzal volt elfoglalva, hogy megpróbálja megmenteni Antony Blinken külügyminiszter nagyon várt, tervezett kínai útját.

Blinken pénteken, a léggömb-gate-re hivatkozva mondta le a vizitet, amelytől sokan azt remélték, hogy javíthat a két fél megromlott kapcsolatain.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×