eur:
394.89
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Twitter/NWS Cleveland

Mínusz 78 fokos történelmi rekord, üvöltő szél - drámai videó

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.

A leghidegebbet New Hampshire államban mérték, ahol a Mount Washington hegycsúcson -108 Fahrenheitet, azaz -78 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a szó szerint üvöltő szélben. A korábbi leghidegebb széllökés -103 Fahrenheit, azaz -75 fok volt.

Francis Tarasiewicz, a Mount Washington Obszervatórium meteorológusa még pénteken kimerészkedett, hogy ellenőrizze a rendszert, és olyan szélbe került, amelynek "zúgó tehervonat hangja" volt. Elmondása szerint jégdarabokat csapott hozzá az orkán erejű szél, és ugyan csak egy pár milliméteres bőrfelülete volt szabadon, az megfájdult, olyan lett, mint egy méhcsípés - írta a The New York Times.

A "mindössze" 1917 méter magas hegy teteje hírhedt: ezt nevezik a világ legrosszabb időjárású helyének. Egy obszervatórium is működik ott, az adatokat valós időben teszik közzé az interneten.

Az amerikai országos időjárási szolgálat (National Weather Service) adatai szerint a legerősebb széllökés 204 km/órás erősségű volt a Mount Washington tetején.

A hideg levegő viharos széllel érte el a térséget, ami egy csecsemő halálát okozta, aki egy balesetet szenvedett autóban utazott, amire fa dőlt. A 23 éves édesanyát válságos állapotban szállították kórházba, gyerekén már nem tudtak segíteni.

Az északkeleti államok nagy részén a szél miatt a hőérzet mínusz 45 fok körül alakult.

Bostonban történelmi rekord is megdőlt a kora reggeli mínusz 23 fokos hőmérséklettel. Február 4-én az eddigi rekordalacsony hőmérsékletet 1886-ban mérték, mínusz 19 fokot.

Szombat reggel a New York állambeli Albany-ban mínusz 25 fok volt, ami megegyezik a korábbi napi hidegrekorrdal, míg Glen Falls városban mínusz 31 fok volt, ami 45 éves rekordot adott át a múltnak.

Szombat estétől az ország nyugati részén fekvő Sierra Nevada hegységre is figyelmeztetést adtak ki hóviharok miatt. A Nevada és Kalifornia határán fekvő hegyvidéken akár 60 centiméter hó is lehullhat, valamint a hegycsúcsokon óránkénti közel 200 kilométeres széllökésekre számítanak.

Az Egyesült Államok több déli államában a hét közepén téli szélviharok és jeges esők vezettek halálos balesetekhez, miután több centis jégpáncél alakult ki. A csúszós utakon 9 ember vesztette életét Texas, Arkansas és Oklahoma államban. Hosszabb-rövidebb időre több, mint 500 ezer háztartásban volt áramszünet az ítéletidő miatt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×