eur:
392
usd:
360.29
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
MTI/EPA/Yoan Valat
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Egyetértenek a felek a francia-izraeli csúcson: együtt lépnek fel Iránnal szemben

Az izraeli miniszterelnök szombat estig marad Párizsban, ahol találkozik vezető üzletemberekkel, valamint a zsidó közösség vezetőivel is.

A francia elnök vacsorán látta vendégül hivatalában csütörtök este az izraeli kormányfőt, akinek az iráni nukleáris program fejleményeit is elítélte.

"A két vezető hosszan megvitatta az iráni nukleáris veszély elleni küzdelem eszközeit. Netanjahu miniszterelnök kiemelte, hogy meg kell erősíteni az Iránnal és a meghosszabbított karjaival szembeni elrettentést a Közel-Keleten" – fogalmazott a párizsi izraeli nagykövet az AFP hírügynökségnek.

Emmanuel Macron francia elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt fogadja a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2023. február 2-án.
(Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat)
Emmanuel Macron francia elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt fogadja a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2023. február 2-án. (Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat)

Irán múlt év végén kezdte meg az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében, ami a fegyverminőségű anyaghoz szükséges kilencven százalékos tisztaság alatt van, de meghaladja a 20 százalékos tisztaságot, amelyet a nagyhatalmakkal kötött 2015-ös megállapodás előtt termelt. Ez utóbbi egyezség a dúsítást 3,67 százalékban korlátozta.

Az izraeli miniszterelnök a nukleáris program katonai jellegű céljain kívül azzal is vádolta Teheránt, hogy helyi milíciákra támaszkodva destabilizálja a térség országait Libanontól Jemenig.

"A francia elnök emlékeztetett arra, hogy az Ukrajnával szembeni orosz agresszió támogatása szankcióknak és növekedő elszigeteltségnek teszi ki Iránt" – hangsúlyozta az elnöki hivatal, miközben Izrael azt reméli, hogy az iráni szerepvállalás egy európai konfliktusban arra fogja ösztönözni az európai országokat, hogy határozottabban lépjenek fel Teheránnal szemben.

Kijev és nyugati szövetségesei azzal vádolják Oroszországot, hogy iráni gyártású drónokat használ az Ukrajna elleni támadásokban, s azokkal jelentős károkat okoz energetikai és polgári létesítményekben.

Emmanuel Macron a találkozón kifejezte "Franciaország teljes szolidaritását Izraellel a terrorizmus elleni küzdelemben"

az egy héttel ezelőtti, hét halálos áldozatot követelő kelet-jeruzsálemi merénylet kapcsán. Emlékeztetett, hogy "el kell kerülni minden további intézkedést az erőszak fokozódásának táplálásra" és kifejezte "határozott szembenállását a ciszjordániai zsidó telepek bővítését illetően, amelyek aláássák egy jövőbeni palesztin állam perspektíváját".

A francia elnök üdvözölte "az Izrael és a térség több állami közötti kapcsolatok rendeződését", de "felhívta arra a figyelmet, hogy ez a folyamat nem lehet teljes addig, amíg nem jár együtt az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához vezető politikai folyamat újraindulásával".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×