INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

bécsi terrortámadás

bécs

terror

Lábnyom egy egészségügyi felszerelés eldobott csomagolásán Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. Az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.

Négy embert elítéltek a bécsi terrorakció előkészítéséért

Infostart / MTI

A húszéves elkövetőt lelőtték a 2020 őszén végrehajtott terrortámadásban.

Bűnrészesség miatt két embert életfogytiglanra, két másikat pedig 19 és 20 év börtönre ítéltek azok közül, akik a vádhatóság szerint részt vettek a négy emberéletet követelő 2020-as bécsi merénylet előkészítésében.

Az október óta tartó tárgyaláson az esküdtszék egyetértett abban, hogy a négy elítélt férfi

a fegyverek beszerzésében és a helyszín kiválasztásában is segítette a végül lelőtt 20 éves elkövetőt a támadás végrehajtásában.

A terrortámadásban, melynek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, négy ember vesztette életét és huszonhárman megsebesültek. Maga a támadó és az egyik mostani elítélt is ült már börtönben, mert Szíriába akartak utazni, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. 2019-ben engedték őket szabadon.

A támadással kapcsolatban őrizetbe vett hat emberből kettőt bizonyíték híján felmentettek, ugyanakkor iszlamista terrorpropaganda terjesztéséért két év börtönt kaptak. Az ügyészség szerint a vádlottak közül többen is szélsőséges chatcsoportok tagjai voltak.

Az ítélet kihirdetését megelőzően a 22 és 32 év közötti vádlottak tagadták, hogy közeli kapcsolatban álltak volna az elkövetővel, egyúttal kiálltak amellett, hogy nem szimpatizálnak terrorszervezetekkel.

A 2020-as tragédiát követően fény derült rá, hogy az osztrák alkotmányvédelmi hivatal tisztában volt az elkövető újabb radikalizációjával és azzal a sikertelen szlovákiai fegyvervásárlási kísérletével is, amelyben az egyik, 23 éves elítélt segítette a férfit. A belügyminisztériumi vizsgálóbizottság rámutatott, hogy

az alkotmányvédelmi hivatal mulasztást követett el azzal, hogy nem tájékoztatta az ügyészséget.

A ügy következményeként reformokat vezettek be az osztrák államvédelemnél, valamint radikalizációellenes intézkedéseket indítványoztak a börtönökben.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018