eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bécsi lövöldözés – forrás: Twitter
Nyitókép: forrás: Twitter

Magára vállalta a bécsi terrortámadást az Iszlám Állam

A terrorszervezet szerint a támadást "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel.

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű "hírügynöksége" közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé.

A terrorszervezet szerint a támadást "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő négy embert, köztük egy német nőt ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt.

2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat.

A tárcavezető az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy "ez mutatja a rendőrség és ügyészség következetes és magalkuvást nem tűrő harcát országunkban (Ausztriában)".

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy akinek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek - tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket.

Kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

Karl Nehammer a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le,

amelyeket még ki kell értékelni. Ugyanakkor már most világos utalások vannak arra, hogy közel állt az Iszlám Államhoz - tette hozzá a tárcavezető. Mint mondta, Fejzulai ilyen vonatkozású Facebook bejegyzést tett.

Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató szerint az elkövető ismeretségi és baráti köréből 14 embert vettek őrizetbe. Előzetes nyomozási eredmények szerint aktívan részt vehettek a terrortámadás előkészítésében.

Az osztrák kormány szerdán tart virtuális ülést, amelyen Nehammer ad majd helyzetértékelést.

Az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) csütörtökön ül össze, napirendjén pedig a kormány bécsi terrortámadással kapcsolatos nyilatkozata fog szerepelni - jelentette be Wolfgang Sobotka házelnök.

Az osztrák oktatási minisztérium egyébként közölte, hogy szerdától ismét folytatódik a rendes tantermi oktatás Bécsben. Kedden ugyanis a merénylet nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy nem lesz kötelező a diákoknak iskolába menni. Ausztriában egyébként is a napokban állnak át ismét a távoktatásra a koronavírus-járvány miatt.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×