eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Rendőrök és tűzoltók egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án. A rendőrség megerősítette, hogy lövöldözés történt, de részleteket egyelőre nem közölt. A Kronen Zeitung szerint egy őrszolgálatot ellátó rendőr életveszélyesen megsebesült. A tettes szökésben van.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Terrortámadás Bécsben, legalább egy támadó még szökésben van

Hétfőn este nyolc órakor a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén kezdődött az elhúzódó támadás. Az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont.

Az erősen felfegyverkezett merénylők hat helyszínen – Salzgries, Morzinplatz, Seitenstättengasse, Fleischmarkt (a húspiac), Bauernmarkt (a gazdapiac), Graben (a központi sétálóutca) – sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

Legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást követően - jelentette be késő éjszakai sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter.

Két civil áldozat, az egyik támadót lelőtték

Karl Nehammer arról számolt be, hogy két halottról tudni, akik közül az egyik egy támadó, a másik egy járókelő, illetve többen súlyosan megsebesültek, a sérültek között rendőr is van. Nem sokkal ezt követően Michael Ludwig, a főváros polgármestere közölte, hogy időközben életét vesztette egy második civil áldozat is.

Daniel Melcher mentőszóvivő a MeinBezirk szerint 15 sérültről (köztük hét súlyos sebesültről) számolt be.

Nehammer arra kérte Bécs lakosait, hogy

lehetőleg maradjanak otthon és mindenképp kerüljék a belvárost. Több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

"Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára" - fogalmazott.

Az ORF osztrák közszolgálati adó tudósítása szerint éjszaka többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjjel.

Most éjféltől egy hónapra bezártak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Sebastian Kurz osztrák kancellár televíziós beszédében a merényletet "förtelmes terrortámadásnak" nevezte. Azt ígérte, hogy keményen fellépnek az elkövetők ellen és a katonaságot is bevetik. Megköszönte a biztonsági szolgálatok és a mentők munkáját, kifejezte részvétét az áldozatok családtagjainak.

"Soha nem fogjuk engedni, hogy terrorizmussal megfélemlítsenek bennünket, és minden erőnkkel harcolni fogunk ellenük" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×