eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Gőzfejlesztő berendezés szekunder tere a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Minireaktorok tömegét építi Lengyelország

Az első SMR 2028-ban fog megépülni, 2038-ig szólnak az ambiciózus tervek.

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig - jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

A varsói kormányfői hivatalban rendezett sajtóértekezleten Obajtek reálisnak nevezte, hogy az első SMR 2028-ban fog megépülni. "2038-ig pedig ambiciózus tervünk van, mégpedig az összesen 26 helyszínen létesítendő 76 SMR" - jelentette ki a vezérigazgató.

Hozzátette:

a több tízmilliárd euró értékű energetikai beruházás a legnagyobb lesz nemcsak Lengyelországban, de Európában is.

A reaktorok létesítésének helyszíneiről az idei év első felében közölnek információt - mondta Obajtek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő decemberben helyezte kilátásba több mikro, illetve kis moduláris nukleáris reaktor létesítését, amelyről - mint felidézte - a PKN Orlen mellett a KGHM lengyel állami vállalat is egyeztet külföldi partnerekkel.

A 2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat reaktorból álló két nagy erőművet tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramot termelő reaktor után két-háromévente létesítenék a további, 6-9 gigawatt kapacitású erőműveket. Bejelentették egy harmadik, a kormányprogramon kívüli, üzleti beruházásként építendő atomerőmű tervét is.

Az egyik erőmű Westinghouse AP1000 technológiájú lesz, a másikról Varsó a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) céggel tárgyal, és lehetséges francia partnerek megkeresése is.

(Címlapi képünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×