eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ukrán katona egy120 mm-es aknavetővel lövi az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Magyarországon is áthaladt a bolgárok ukrajnai fegyverszállítmánya

Bulgária hónapokon át szállított fegyvert és üzemanyagot Ukrajnának úgy, hogy a szállítmányok Magyarországon is áthaladtak, de nem innen közvetlenül kerültek Ukrajnába.

A magyar kormány a háború kezdetétől elzárkózott az elől, hogy Ukrajnának közvetlenül fegyvereket szállítson, vagy innen szállítsanak, de a az országon áthaladhattak Ukrajnának szánt küldemények - írja az rtl.hu a német Die Welt cikke nyomán.

A titkos szállítmányokról Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozott a német lapnak. Mint mondta a háború első három hónapjában Bulgária biztosította az ukrán hadsereg lőszerszükségletének harmadát, gázolajszükségletének pedig 40 százalékát. A dízel üzemanyagot a bolgárok egyébként importált orosz olajból állították elő.

Amikor Moszkva rájött erre, leállította a Bulgáriába menő gázszállításokat

és az oroszok kibertámadások sorát hajtották végre a balkáni ország ellen.

A titkos akcióra azért volt szükség, mert az európai és az amerikai szállítmányokra még várni kellett, Bulgáriának azonban rengeteg olyan, a szovjet időkből megmaradt hadianyag állt rendelkezésére, amit az ukrán hadsereg is használt. A szállítások költségeit amerikai és brit forrásokból fizették.

A magyar kormány korábban megtiltotta, hogy Ukrajnának szánt fegyvereket közvetlenül Magyarország területéről vigyék ki Ukrajnába, de az áthaladást a NATO kötelezettségeknek megfelelően engedélyezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×