eur:
394.37
usd:
371.65
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Lengyel Leopárd 2 harckocsi. Fotó: Twitter/301 Military
Nyitókép: Twitter/301 Military

Jön a nagy alkudozás Ukrajna támogatásáról – Ramsteinben dől el a Leopardok sorsa is

A NATO-tagállamok és az Ukrajnát támogató további húsz ország az Egyesült Államok legnagyobb külföldi légi támaszpontján egyeztet pénteken Ukrajna további katonai támogatásáról.

Különös szereposztás egy kulcsfontosságú találkozón. Németországban rendezik, a házigazda mégis az amerikai védelmi miniszter. Az Egyesült Államok legnagyobb külföldi légi támaszpontján, a Rajna-vidék-Pfalz tartományban lévő Ramsteinben a NATO harminc tagállama és több mint húsz további ország védelmi miniszterei és legmagasabb rangú katonai vezetői gyűlnek össze, hogy Ukrajna támogatásáról tárgyaljanak.

Az Oroszország által indított háború nyomán Ukrajna megsegítésére létrejött, úgynevezett összekötő csoport pénteken Ramsteinben immár nyolcadik találkozóját tartja. Az amerikai védelmi minisztérium vezetői szerint a csoport már eddig is eredményes volt az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás összehangolásában, annak meghatározásában, hogy a háború sújtotta országnak milyen eszközökre van szüksége az orosz agresszió elleni védelemhez.

Az összekötő csoport ugyanakkor nemcsak a németországi amerikai támaszponton tanácskozik, hanem rendszeresen egyeztet a NATO brüsszeli főhadiszállásán, valamint gyakran virtuálisan is.

A szövetség tagországain kívül a csoport konzultációin részt vesz többek között Írország és Ausztria, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, vagy épp Kolumbia, és természetesen maga Ukrajna is.

Külön érdekesség, hogy Ramsteinben mutatkozik be az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius is, akit Olaf Scholz kancellár két nappal korábban jelölt a tárca élére, és a tanácskozás előtt egy nappal tette le a hivatali esküt. Sőt szinte azonnal az eskütétel után Berlinben már a ramsteini "házigazdával", Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel egyeztetett mindenekelőtt Ukrajna támogatásáról.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője ezzel egy időben bejelentette azt is, hogy ukrán katonák érkeztek az Oklahoma állambeli Fort Still támaszpontra, ahol a Patriot rakétarendszer kezelésére képezik ki őket.

A ramsteini találkozó alaphangját megadva a szóvivő utalt arra is, hogy az amerikai delegáció – "és minden bizonnyal a résztvevő országok többsége" – feszülten várja a német döntést a Leopard típusú harci járművek Ukrajnának remélt szállításáról.

Közvetlenül a ramsteini tanácskozás előtt ugyanakkor olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a kancellár hajlandó lenne a legkorszerűbbnek számító Leopard-2 típusú harci járművek közvetlenül Ukrajnának történő szállítására.

Scholz azonban mindezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az Egyesült Államok az ugyancsak hasonlóan korszerű Abrams típusú páncélosokkal is segítse az ostromlott országot.

A német sajtó egybehangzó beszámolói szerint a német kancellár erről telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, az azonban egyelőre nem ismeretes, hogy létrejött-e bármilyen megállapodás közöttük.

A Politico hírportál szerint Washington átfogó fegyverszállításra készül, a többi között Stryker típusú gyalogsági harcjárművek szállítására.

Az Abrams típusú harcjárművekkel történő támogatást viszont Washington utasítja el,

elsősorban arra hivatkozva, hogy olyan korszerű fegyverzetről van szó, amelynek kezelésére az ukránok egyelőre nem képesek. A Pentagon idézett szóvivője szerint ez ugyanis logisztikailag egyfajta "vágyálom".

"Nem kívánjuk ugyanis ukrán partnereinket olyan rendszerekkel terhelni, amelyeket nem képesek használni, és szükség esetén nem tudnának javítani sem" – fogalmazott a szóvivő, aki szerint Ukrajnának olyan fegyverzetre van szüksége, amelynek hatékony bevetésére képes.

Mindez egyelőre patthelyzetre utal, miközben Németországot több más NATO-, illetve uniós partner és legfőképp Kijev igyekszik rábírni a Leopardok szállítására.

Szakértők szerint mindezzel kapcsolatban a ramsteini tanácskozáson színt kell vallania Berlinnek. A döntés pedig kulcsfontosságú lehet abból a szempontból is, hogy új szakasz kezdődik-e Ukrajna támogatásában.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×