eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Leopárd 2 német harckocsi. Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map
Nyitókép: Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map

Kaiser Ferenc: Ukrajnának minden nap győzelem, ezért segíti a Nyugat korszerű fegyverekkel

A Nyugattól beszerzett harckocsik minőségi ugrást jelentenek Ukrajna fegyverzetében, ugyanakkor létszámukban nem elegendőek ahhoz, hogy ezzel Ukrajna előnybe kerüljön az oroszok elleni háborúban – mondta az InfoRádiónak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő.

Ukrajna jelentős nyugati támogatás nélkül nem lett volna képes sikeres védekezésre Oroszországgal szemben – vélekedik Kaiser Ferenc.

A segítségnyújtás ugyanakkor nemcsak a megtámadott országnak, hanem a Nyugatnak is fontos, mivel kényszerhelyzetbe került Európa és a NATO egyaránt.

A nyújtott segítség mértéke nagyon komoly

"Ukrajna erőforrásai korlátozottabbak az Orosz Föderációnál: népessége harmada, bruttó nemzeti összterméke ötöde sincs az orosznak. Jól jelzi, hogy mennyire komoly a segítség, hogy sok területen – páncéltörő rakéták, HIMARS gyártásában – a nyugati világ már olyan mennyiséget átadott, amit békeidőben évek alatt gyártottak le.

Főleg vállról indítható légvédelmi rakéták és irányított páncéltörő rakéták esetében volt ilyen jelentős a segítség, de akár a tüzérségi rendszereket is említhetjük,

ez nagyon komoly segítség" – mondta el Kaiser Ferenc az InfoRádióban. Ezekhez nagy mennyiségű lőszert is szállítottak a nyugati partnerek az ukránoknak.

A fegyverzetben a harckocsik jelentik az új elemet – tette hozzá a biztonság- és védelempolitikai szakértő. A lengyelek 14 darab, azaz egy századnyi Leopárd 2 tankot küldenek, amennyiben a német gyártó ehhez beleegyezését adja, ha ez megvan, a finnek is egy századnyi tankot juttatnának az ukránoknak.

Védekezésre is használhatják a tankokat

"Ez egy úgynevezett harmadik generációs alap harckocsi, ami 1979-ben állt szolgálatba. Ezeknek az elektronikáját, esetenként a páncél védettségét, a tűzvezető rendszerét, sok mindent már korszerűsítettek. Jóval nehezebbek, nagyobb méretűek, mint az orosz harckocsik, leginkább azért, mert sokkal összetettebb a páncélvédelmük. A fő irányokban jóval vastagabb is, az ukrán, akár korszerűsített T-64-esekhez és T-72-esekhez képest is minőségi ugrás, minimum egyenértékű az orosz harckocsikkal" – mondta Kaiser Ferenc.

Ezek a tankok nemcsak támadásra használhatók: a mennyiség édeskevés is ehhez, viszont a páncéloselhárításban építhetnek ezekre a páncélos járművekre.

"Ukrajnának minden egyes haditechnikai eszköz nagyon komoly segítséget jelent,

létszámában az ukránhoz képest ötször nagyobb, védelmi költségvetésében tizenötször, eszközparkjában négy-ötször nagyobb haderővel kell harcolnia"

– mondta a biztonság- és védelempolitikai szakértő, aki szerint ezek a páncélosok segítenek a túlélésnek.

Minden nap győzelem

"Ukrajna esetében minden nap győzelem. Oroszország ezt a háborút lényegében Ukrajna vazallusállamává tételéért indította: most már ott tartunk, hogy beérné Ukrajna területének a negyedének az elszakításával is. Nyilván az ukránok ebben nem kívánnak a partnerek lenni. Persze elhúzzák a háborút, de a B verzió az, hogy a Nyugat nem segít, Ukrajna elveszíti a háborút, Oroszország megszállja, lesz egy komoly gerillaháború, amit az oroszok a tőlük megszokott brutális kegyetlenséggel vernének le. Lenne ezután egy még nagyobb migrációs hullám. Európa meg a NATO kényszerhelyzetben van,

nem nagyon tehetjük meg, hogy ne támogassuk Ukrajnát.

Nem szabad hagyni, hogy az oroszok a saját forgatókönyvek szerint győzzenek, ugyanis ebben az esetben evés közben jön meg az étvágy" – fogalmazott.

Ha sikerült volna Ukrajnát vagy annak déli részeit elfoglalnia Oroszországnak, akkor már Moldovában is az úgynevezett orosz békefenntartók állomásoznának – zárta szavait Kaiser Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×