eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Az ukrán belügyminiszter helikopterének roncsa. Forrás: Twitter/ REPORT WAR
Nyitókép: Forrás: Twitter/ REPORT WAR

Még több halott az ukrán belügyminiszter baleseténél, találgatják, hogy pontosan mi történt

Három gyerek és tizenöt felnőtt vesztette életét, amikor Kijev közelében lezuhant az ukrán belügyminiszter helikoptere.

Denisz Monasztirkszkij mellett a belügyminiszter helyettese és egy államtitkár is életét vesztette az ukrán főváros, Kijevhez közeli Brovariban történt szerencsétlenségben. A Censor.net ukrán portál a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy a balesetnek 18 halálos áldozata van, köztük három gyerek. E forrás szerint 14 felnőtt és 12 gyermek megsérült.

Korábban az ukrán rendőrség 16 ember haláláról számolt be. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök azt mondta, hogy

a halottak közül kilencen a helikopter fedélzetén voltak.
Az ukrán belügy EC225 LP Super Puma helikoptere. Forrás: Twitter/Louis }:‑
Az ukrán belügy EC225 LP Super Puma helikoptere. Forrás: Twitter/Louis }:‑

A fedélzeten volt Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, valamint első helyettese, Jevhenyij Jenyin, valamint Jurij Lubkovics államtitkár.

A helikopter szerencsétlenségben elhunyt Denisz Monasztirkszkij ukrán belügyminiszter. Forrás: Facebook/Denisz Monasztirkszkij
A helikopter szerencsétlenségben elhunyt Denisz Monasztirkszkij ukrán belügyminiszter. Forrás: Facebook/Denisz Monasztirkszkij

Jurij Ignat, a légierő parancsnokságának szóvivője egy tévéadásban elmondta, hogy a Brovariban lezuhant helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálathoz tartozott.

Lezuhant az ukrán belügyminiszter helikoptere. Forrás: Twitter/Tony
Lezuhant az ukrán belügyminiszter helikoptere. Forrás: Twitter/Tony

Kijev megye kormányzója, Olekszij Kuleba közölte, hogy a helikopter egy óvoda és egy lakóház mellett zuhant le. A baleset után robbanás történt, a területen hatalmas tűz ütött ki.

Frissítés: Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megindította az eljárást a szerencsétlenség okainak feltárására.

Három alapvető verziót vizsgálnak: a repülési szabályok megsértését, a műszaki meghibásodást és a szándékos cselekményt.
Az ukrán belügyminiszter helikopterének roncsai. Forrás: Twitter/ Tony
Az ukrán belügyminiszter helikopterének roncsai. Forrás: Twitter/ Tony

A BBC szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a tragédia idején még sötét volt és köd ült a vidéken. A helikopter először az óvodának ütközött, majd a közeli lakóház elé zuhant.

A tragédia pontos okát még vizsgálják.

Volodimir Zelenszkij: szörnyű tragédia

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "szörnyű tragédiának" nevezte a balesetet, amely "kimondhatatlan fájdalmat" okoz.

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a szerencsétlenség hírére reagálva megrendülését fejezte ki. "Osztozunk Ukrajna és az áldozatok családjainak gyászában, Denisz Monasztirszkij az Európai Unió nagy barátja volt" - írta a belga politikus a Twitteren.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy elszomorítja a miniszter tragikus halála.

Vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök is részvétét fejezte ki. A konzervatív politikus a Twitteren az írta: nagy szomorúsággal fogadta a több ember, köztük az ukrán belügyi tárca képviselői életét megkövetelő légikatasztrófáról szóló hírt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×