eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

A német kormány szerint "már csak egy évig" kell kitartani gázügyben

A német gazdasági miniszter türelemre int. Robert Habeck szerint igaz, hogy az Ukrajna elleni orosz háború miatt a gáz ára az egekbe szökött. Szerinte azonban már csak egy évig kell kitartani, és az ár ismét csökkeni fog. A német vállalatok többsége viszont borúlátóan tekint a jövőbe.

A zöld párti politikus - aki a miniszteri poszt mellett az alkancellári tisztséget is betölti - a ZDF televízió által ismertetett nyilatkozatában annak a reményének adott hangot, hogy 2023 végére a földgáz árát illetően a mostaninál már jobb lesz a helyzet. "Akkor is, ha a 2021 végi szintet nem fogjuk elérni" - tette hozzá.

Habeck szerint 2023-ban még a magasabb árakkal kell együtt élni.

Azt követően azonban az infrastruktúra előreláthatólag olyan mértékben kiépül majd, hogy az orosz termék helyett elegendő gáz érkezik Németországba, és az árak maguktól ismét rendeződnek.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a gáz szabadpiaci ára 2021 óta megháromszorozódott. Nyár óta azonban ismét csökkenni kezdett, bár igaz, hogy ennek még nem volt közvetlen kihatása a fogyasztók gázszámláira.

Legfőképpen azért nem, mert az eladók többsége hosszú távú szerződéseket kötött.

Utalt arra, hogy a földgáz szabadpiaci ára a karácsony előtti, megawattóránkénti 130 euróról 100 euró alá csökkent.

Ez még mindig magas ugyan, de, ha az augusztus előtti 300 eurós megawattóránkénti árat nézzük, a képlet egészen más

- fogalmazott a miniszter.

Habeck a magas árra adott válaszként jellemezte a Németországban márciustól, de ténylegesen már januártól bevezetésre kerülő gázárféket, amely 2024 tavaszáig lesz érvényben.

Az orosz földgázszállítások kiesése okozta problémát elsősorban a cseppfolyósított földgáz feldolgozását biztosító úszó LNG-terminálok biztosítják majd - jelentette ki a gazdasági miniszter, utalva arra, hogy gőzerővel folyik az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése.

Az előzetes tervek szerint 2025- ig összesen hét ilyen LNG-terminált helyeznek üzembe.

Az alsó-szászországi Wilhelmshafenben az első ilyen terminált már át is adták.

"Ha a most kezdett ütemben haladunk tovább ezen az úton, Németország ismét csatlakozhat a világpiachoz. Akkor pedig ismét normálisabb árhoz jutnak majd, amely sokkal alacsonyabb, mint a mostani" - hangsúlyozta Robert Habeck.

A gazdasági miniszter szerint az energiaellátás erre a télre biztosított. A gáztárolók töltöttsége a legfrissebb adatok szerint csaknem 90 százalékos, ami megfelel az eredeti ütemtervnek. Örvendetesnek tartotta, hogy a karácsony előtti meglehetősen hideg hetek után a hőmérséklet ismét emelkedni kezdett.

Habeckkel ellentétben meglehetős borúlátással tekint a jövőbe a német vállalatok többsége. A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) friss felmérése szerint ez a borúlátás mindenekelőtt az energiaintenzív vállalatokat jellemzi.

A 48 megkérdezett ágazati szövetség közül 30 a jövő évre, mindenekelőtt az ukrajnai orosz háború miatt, jelentős üzleti visszaeséssel számol.

Michael Hüther, a munkaadókhoz közel álló intézet vezetője szerint az üzleti hangulat drámai módon rosszabbodott a tavaly decemberihez képest. Akkor még egyetlen vállalat sem számolt az üzleti tevékenységének visszaesésével.

Ennek legfőbb oka az igazgató szerint az, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt az energia sokkal drágább lett. Ez különösen az energiaintenzív ipart sújtja, azaz a német üzleti modell gerincét - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×