eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Italba fojtják bánatukat, halálra drogozzák magukat az amerikai nyugdíjasok

Húsz év alatt megháromszorozódott az ilyen típusú halálesetek száma az Amerikai Egyesült Államokban.

Az alkoholizmus megjelenése is hatalmasat ugrott ebben az életkori csoportban: 18 százalékkal emelkedett meg az érintettek aránya mindössze egyetlen év leforgása alatt, 2019-ről 2020-ra.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ adatai szerint 800 ezer drogfüggő és 2,7 millió alkoholista volt a 65 év fölöttiek közt a 2020-ban az országban. Abban az évben ötezren vesztették életüket közülük drogtúladagolás miatt, az alkoholfogyasztás miatt elhunytak száma pedig 11 600 főre rúgott az NBC News cikke szerint.

Bár a 65 év fölöttiek körében így is alacsony a túladagolások száma más életkori csoportokhoz képest, arányuk látványosan megugrott: 100 ezer főre vetítve 2,4 ilyen típusú haláleset volt 2000-ben, míg 2020-ban 8,8.

"Közegészségügyi problémával állunk szemben, ezek a tendenciák már régóta erősödnek" – mondta Alexis Kuerbis, a Silberman School of Social Work professzora, az idősebb felnőttek körében tapasztalható szerhasználat szakértője.

Ezt a korosztályt nevezik a baby boomerek generációjának, amely Kuerbis szerint másképp viszonyul a drogokhoz és az alkoholhoz, mint a szüleik. Vannak köztük olyanok, akik fiatalon és akár középkorúként is rendszeresen fogyasztottak alkoholt és drogot, idősebb korukban azonban szervezetük már nem tudja tolerálni ezt.

"Ez a generáció nyilvánvalóan teljesen más, mint az őket megelőző néma generáció vagy a második világháborús generáció. A baby boomerek

sokkal nyitottabbak voltak az alkohol és a drogok használatára fiatalabb korukban, de a középkorú éveikben is,

és ez így marad idősebb felnőttként is" – mondta.

Az adatok szerint a fentanil és más szintetikus opioidok okozta halálesetek száma 53 százalékkal nőtt az idősebbek körében 2019–2020-ban. Kuerbis szerint van bizonyíték arra, hogy azok az emberek, akiknek középkorukban opiátokat írtak fel sérülés miatt, később átváltottak a fentanilra, miután nehezebbé vált a receptek kiváltása.

A szakértő szerint a túladagolások közt nagy számban vannak véletlen esetek is, de előfordul az is, hogy valaki ilyen módon hajt végre öngyilkosságot. Ennek hátterében

krónikus fájdalom, halálos betegség és demencia állhat.

A National Institute of Drug Abuse szerint bizonyos idősebb felnőttek azért használnak kábítószert vagy alkoholt, hogy megbirkózzanak az életükben bekövetkezett nagyobb változásokkal, például a nyugdíjba vonulással, gyásszal és veszteséggel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×