INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

joe biden

diákhitel

usa

bíróság

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba.

Blokkolja a bíróság Joe Biden egyik döntését

Infostart / MTI

A diákhitelek ügyében. Persze a bíróság között sincs túl nagy egyetértés az ügyben.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az elnök által meghirdetett diákhitel-elengedés végrehajtásának felfüggesztése mellett döntött, jóváhagyva egy alsóbb szintű bírósági döntést, illetve felülbírálva egy másik bíróság határozatát.

A legfőbb bírói tanács csütörtökön hozott döntése ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget a kormányzat számára, hogy érveljen a program jogszerűsége mellett, és erről februárban tervez meghallgatást.

Joe Biden szeptemberben elnöki rendeletben intézkedett a hitelt felvett volt egyetemi hallgatók egy részének adósságelengedéséről személyenként 10, illetve 20 ezer dollár erejéig, amire a számítások szerint a 43 millió adósból 20 millió lenne jogosult.

A döntést hat tagállam bíróságon támadta meg arra hivatkozva, hogy az megsérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és szembe megy az adminisztratív eljárások szabályait meghatározó törvénnyel is, ami kimondja, hogy az egyes szövetségi szereplők milyen módon dönthetnek szabályozási kérdésekben.

Miután az általa bejelentett programot egy alsóbb szintű bíróság felfüggesztette, Joe Biden elnök már novemberben bejelentette, hogy elnöki jogkörében meghosszabbítja a 2020. márciusa óta érvényben lévő visszafizetési moratóriumot, amely a korábbi közlése szerint december 31-én véget ért volna.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018