eur:
393.06
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-csúcstalálkozó második napi ülése után Brüsszelben 2022. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Újabb akadályok az uniós pénzekhez vezető úton

Lapértesülések szerint az Európai Bizottság biztosainak találkozóján nem kerül napirendre a „magyarügy”. És ez végzetes csúszást okozhat a menetrendben.

Kiderült, hogy az Európai Bizottság biztosainak heti találkozóján, a következő kollégiumban nem kerül napirendre sem a Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzek megszavazása, sem a kondicionalitási eljárás lezárása – írja a Bloomberg alapján, de saját forrásokra is hivatkozva a 24.hu.

Ráadásul – amint arról az Infostart is beszámolt korábban – az Európai Parlament költségvetési bizottságának azon tagjai, akik a Magyarország ellen indított eljárásért felelősek úgy látják, a jogállamiság megsértésének kiküszöbölésére tett magyar intézkedések nem megfelelőek.

Visszatérve az Európai Bizottság találkozójára, a 444.hu cikke összefoglalja, hogy mi a következő hetek tervezett menetrendje, és az ebben bekövetkező csúszás, hogyan veszélyeztetné a pénzekhez való hozzáférést.

A vállalásokra a bizottság az úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül tudta rákényszeríteni az Orbán-kormányt. A mechanizmus elindítását az áprilisi magyar parlamenti választás másnapján jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök.

A magyar kormány a kezdeti elzárkózás után idővel egyre engedékenyebb lett a kérdésben,

a 17 követelményt most szombatig kellene teljesíteni.

A menetrend szerint

  • ezt értékeli a bizottság,
  • majd a tanács, vagyis a tagállamok pénzügyminiszterei döntik el, hogy a magyarok pénzét megkurtítják, vagy engedik elutalni.

Az eljárás időben összecsúszott az újjáépítési alapban (RRF) lévő több ezer milliárd forint megítélésével is. Az eddigi várakozások szerint, ha a mechanizmust leállítanák, mert a magyar kormány szombatig teljesíti az elvárásokat, akkor az alap pénzei is megnyílhatnak.

A biztosok következő ülésének napirendjére nem került fel a magyar vállalások elbírálása, pedig általános várakozás volt, hogy november 22-én állást foglalnak, teljesült-e a 17 feltétel.

A lap több forrásból úgy értesült, hogy

  • várhatóan inkább csak november 30-án foglalnak állást a biztosok a magyar ügyben.
  • A pénzügyminiszterek december 6-án ülnek össze, és ha a magyar kormány sok pénzt akar látni az EU-tól, akkor nekik még idén jóvá kellene hagyniuk a magyar újjáépítési tervet. A mostani menetrend szerint ez lesz a testület idei utolsó találkozója.

Ha a bizottság csak 30-án foglal állást a magyar ügyben, akkor 6-ig nem biztos, hogy a pénzügyminiszterek fel tudnak készülni a döntésre.

Az újjáépítési alapból a vissza nem térítendő támogatás nagy részét csak akkor lehet lehívni, ha a tanács még ebben a naptári évben ehhez hozzájárul.

Emlékeztetnek arra is, hogy a múlt héten a német parlament felszólította a saját pénzügyminiszterét, hogy a tanácsban csak nagyon alapos mérlegelés után engedje kifizetni a magyarok pénzét. Márpedig a felkészülési idő úgy tűnik, nagyon szoros lesz.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×