eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Strasbourg, 2018. szeptember 12.Az Európai Parlament képviselői szavaznak a Sargentini-jelentésről a parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 12-én. A képviselők a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: Patrick Seeger

Európai Néppárt: nem elegendőek a magyar jogállamisági intézkedések

Petri Sarvamaa, az Európai Néppárt finn képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság "nagyon szűken" értelmezte feladatát, amikor konkrét magyarországi korrupciós ügyeket és érdek-összefonódásokat kifogásolt a közbeszerzések kapcsán.

A jogállamisági feltételrendszerrel foglalkozó európai parlamenti képviselők csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatójukon úgy értékelték, hogy a jogállamiság megsértésének kiküszöbölésére tett magyar intézkedések nem megfelelőek.

Petri Sarvamaa, az Európai Néppárt finn képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság "nagyon szűken" értelmezte feladatát, amikor konkrét magyarországi korrupciós ügyeket és érdekösszefonódásokat kifogásolt a közbeszerzések kapcsán. Mint mondta, lehetséges, hogy Magyarország most elkezdett a jó irányba haladni, de magyar kormány által javasolt 17 intézkedés kapcsán, "amiket sikerült gyorsan átnyomniuk a magyar parlamentben "még nem vonható le az a következtetés, hogy Magyarországon helyreállt a jogállamiság.

"Azt várjuk az Európai Bizottságtól, hogy jövő kedden az általunk elmondottakkal összhangban értékelje a helyzetet, mi

fenntartjuk, hogy továbbra is vannak kockázatok Magyarországon.

Arra számítunk, hogy a bizottság javasolni fogja a tanácsnak az uniós források felfüggesztését, az összeg nagysága vita kérdése lehet" - hangsúlyozta.

Eider Gardiazabal Rubial spanyol szocialista képviselő hangsúlyozta: a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet célja az uniós költségvetés védelme, és nem az egyes kormányok szankcionálása. Véleménye szerint, a magyar kormány által javasolt intézkedéscsomag 17 javaslata közül csupán kettő megfelelő, és a magyar kormány eddig csak hármat hajtott végre közülük.

Moritz Körner az EP Renew frakciójának német képviselője szerint

az Európai Bizottság nem értelmezi megfelelően a mechanizmust,

és nem él az az által biztosított eszközökkel. A magyar javaslatcsomag kapcsán azt mondta, hogy mivel még csak most születtek meg a jogszabályok, a bizottságnak vissza kellene tartania az uniós forrásokat legelső lépésben, egészen addig, míg a magyar kormány a gyakorlatban nem bizonyítja, hogy a jogszabályok működnek.

Daniel Freund az uniós parlament Zöldek frakciójának képviselője elmondta:

számos bizonyíték áll rendelkezésre a magyar kormány korrupciójáról.

Az uniós pénzek elkötése ez szervezett módon zajlik a legmagasabb szintről, Orbán Viktor miniszterelnök utasítására" - jelentett ki. Véleménye szerint a magyar kormány által javasolt 17 intézkedés egyike sem javítja a jogállamiság helyzetét Magyarországon, mivel nem nyújt megoldást a többi között a bírói függetlenséggel kapcsolatos aggályokra, és a korrupciót felszámolni hivatott Integritás Hatóságnak nincs bűnüldözői jogosultsága. "A magyar igazságszolgáltatást foglyul ejtette a kormány, Orbán Viktor rokonai tovább élvezhetik a büntetlenséget" - hangoztatta. Daniel Freund azt javasolja a bizottságnak, hogy először tartsa vissza az uniós forrásokat, aztán hosszú távon kövesse nyomon az új magyar jogszabályok végrehajtását és alkalmazását, és ha pozitív eredményhez vezetnek, akkor Magyarország megkaphatja az uniós pénzeket.

Címlapról ajánljuk
Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×