INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

joe biden

amerika

mártonffy balázs

ukrajna

háború

republikánus

demokrata

Joe Biden amerikai elnök a félidős választások fejleményeit értékelő sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2022. november 9-én.

Mártonffy Balázs: az Egyesült Államok állampolgárainak adója Ukrajnába megy

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Az NKE Amerika Kutatóintézetének vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában rámutatott, a Biden-adminisztráció mozgástere szűkül és szűkülni fog, szinte függetlenül attól, hogy milyen eredményt hirdetnek ki az amerikai félidős választások után. A republikánusoknak ugyanis fontos belpolitikai ütőkártya kerül a kezükbe.

Mártonffy Balázs az Arénában - a teljes interjú
 

Abban a republikánusok és a demokraták is egyetértenek, hogy Oroszországot nem szabad nyerni hagyni. Ugyanakkor a két párt másként gondolkozik arról, hogy ezt miként kell elérni – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetője.

Szerinte ha a demokraták "behúzzák" végül mindkét házat a félidős választásokon, Amerika ukrajnai háborúhoz való hozzáállásában nem változik sok minden, legfeljebb finomhangolás lesz, ha a republikánusok végül megszerzik az "alsóházat", akadályozás lesz, ámde...

"Egy proaktívabb,

a Biden-adminisztráció hibáit egyre jobban kihasználó, támadó politika jön,

ugyanakkor az én meglátásomban két különböző logika ütközik: a belpolitikai és a külpolitikai logika. A külpolitikát tekintve a két párt között egyetértés van."

A nagyobb kérdés tehát az, hogy mit jelent a "nyerni hagyni", illetve milyen áron nem lehet nyerni hagyni.

"Egyértelműen kimondható, hogy a Biden-adminisztráció mozgástere szűkül, szűkülni fog, bármi is történik a választásokon, leginkább olyan módon, hogy a támogatási formák felcímkéződnek; itt jön be a belpolitikai logika, mert

a republikánus szavazók és a párt is azzal fog példálózni, pozíciót fogni, hogy az Ukrajnának adott segély kinek a kárára adott pénz. Hát az Egyesült Államok állampolgárai kárára, akiknek az adója Ukrajnába megy."

Nagyobb kérdés viszont szerinte, hogy az előálló helyzet – a választás eredményhirdetése után – beindít-e makrofolyamatokat a politikában, "megpróbálják-e arra nyomni az Egyesült Államok elnökét, hogy a lerendezés irányába vigye a tárgyalásokat".

"Nem tudni, hogy mennyire rövid vagy hosszú távon gondolkodik az Egyesült Államok, mert amennyiben nem tudja az ukrajnai háborút úgy lezáratni, hogy hiteles, hegemón szerepet mutat a többi állam felé, akkor a Kínával való versengésben sem tud annyira hiteles szövetségesként feltűnni" – fejtegette Mártonffy Balázs.

Konkrétan arra a kérdésre, hogy Amerikának erőt kell mutatnia a háború rendezésében ahhoz, hogy minden más ügyben hiteles partner lehessen, azt mondta, az Egyesült Államok nagyobb eséllyel fogja tudni a nemzetközi hatalmi rendszert a saját érdekei szerint formálni, ha ebben az esetben is a saját érdekeit érvényre tudja juttatni.

Nyitókép: MTI/EPA/SIPA Pool/Oliver Contreras
A címlapról ajánljuk

Meghalt Pervez Musarraf

Hetvenkilenc éves korában hunyt el a volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be a pakisztáni...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018