eur:
393.44
usd:
368.12
bux:
65966.92
2024. április 24. szerda György
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Joe Biden bejelentette újraindulási szándékát

A jelenlegi amerikai elnök úgy fogalmazott: szándékában áll ismét indulni az elnökségért, de a végső döntést majd 2023-ban hozza meg.

Joe Biden a félidős választások eredményeinek bejelentését követően, szerdán beszélt szándékáról. Az elnök ebben a hónapban lesz 80 éves, eddig kérdéses volt, hogy vállalna-e még négy évet az ország élén.

Egyes források szerint a vártnál jobb demokrata teljesítmény a választáson megerősítette Bident döntésében, és már folyamatban vannak a kampány előkészületei is - írja Reuters.

Családja is ezt akarja

"Az a szándékunk, hogy újra induljak, ez a családunk döntése" - fogalmazott az elnök Jill Biden társaságában a Fehér Házban. Ezt azzal egészítette ki, hogy családja azt szerette volna, ha újra indul, de nem siettették azzal kapcsolatosan, hogy döntsön.

Állítása szerint ez a döntése teljesen független attól, hogy korábbi riválisa, Donald Trump is bejelentette a közelmúltban, hogy valószínűleg indul.

Biden első két hivatali évét a demokráciát fenyegető veszélyek hangsúlyozásával töltötte, miután Trump támogatói 2021. január 6-án megrohamozták az amerikai Capitoliumot, és nem fogadták el Biden törvényes győzelmét. Amikor most arról kérdezték, a világ vezetőinek hogyan kellene értékelnie a jelenlegi pillanatot, azt mondta: biztossá kell tenni, hogy Trump soha ne térhessen vissza hatalomra.

Trump jelenleg is élesen kritizálja Biden politikáját és azt ígérte, a jövő héten tesz bejelentést indulásával kapcsolatosan.

A republikánusok hatalomátvétele elmaradt

A republikánusok szerény nyereséget értek el a keddi választásokon, valószínűleg átveszik az irányítást a képviselőházban, de a szenátus irányítása három olyan körzeten múlik, amelyek eredménye szerdán késő este még mindig túl szorosak voltak ahhoz, hogy meg lehessen mondani. Az úgynevezett "vörös hullám", a nagy arányú republikánus hatalomátvétel nem történt meg.

Két ügyért mindent megtesz

Két republikánus célt, a szövetségi szintű abortusztilalmat és a a gazdagok adócsökkentését ugyanakkor meg fogja vétózni.

A Fehér Ház felkészült a republikánusok által dominált képviselőház által esetlegesen indított vizsgálatok egész sorára,

többek között fia, Hunter üzleti ügyletei miatt. Biden azt mondta, hogy az amerikai emberek az ilyen vizsgálatokat annak fogják tekinteni, aminek ő nevezi őket - "majdnem komédiának" -, de azt mondta, hogy nem tudja ellenőrizni, hogy mit tesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×