eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az áldozatok emlékére elhelyezett virágok a halálos tülekedés helyszínén, Szöulban 2022. november 2-án. Szöul belvárosában október 29-én éjjel mintegy százezer ember ünnepelte a halloweent, amikor a tömegben lökdösődés tört ki. Egy szűk utcába betódulva az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. A tragédiának több mint 150 halálos áldozata van, köztük több mint 20 külföldi állampolgár.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Halloweeni tömegtragédia: a felelősök megbüntetését ígéri a dél-koreai elnök

Bocsánatot kért, és egyben a felelősök megbüntetését és a biztonsági intézkedések felülvizsgálatát ígérte hétfőn Jun Szok Jol dél-koreai elnök a halloweenkor történt, 156 ember halálát okozó szöuli tragédia miatt.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, október 29-én éjjel többnyire fiatalok haltak meg, és 197-en megsérültek, amikor az emberek a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldását követő első nyilvános halloweeni estén elözönlötték Szöul Ithevon kerületének szűk sikátorait.

„Nem merem magamat azokhoz a szülőkhöz hasonlítani, akik lányaikat és fiaikat veszítették el, de elnökként az a dolgom, hogy megvédjem az embereket és a biztonságukat, s ezért megszakad a szívem. Sajnálom, és bocsánatot kérek a gyászoló családoktól, akik kimondhatatlan tragédiát élnek át és mindazoktól, akik osztoznak fájdalmukban és szomorúságukban” – mondta Jun.

A tragédia miatt a rendőrség a bírálatok kereszttüzébe került, miután kiderült, hogy mindössze 137 embert vezényeltek Ithevonba, miközben az előzetes becslések szerint is 100 ezer ünneplőre lehetett számítani.

Ráadásul a tragédia előtt számos segélyhívás érkezett a hatóságokhoz, melyekben emberek arra panaszkodtak, hogy hatalmas a zsúfoltság, félő, hogy a tömegben emberek fulladhatnak meg vagy agyontaposhatják őket, és beavatkozást sürgettek.

„A rendőrség munkáját kiterjedt reformnak kell alávetni, mert ez elengedhetetlen a kockázatok felméréséhez és a balesetek megakadályozásához, hogy megvédhessük az emberek biztonságát” – szögezte le Jun hétfőn.

Jun Hi Kun országos rendőrfőnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy a koronavírus előtti éveknél több embert rendeltek a helyszínre, és 137 rendőrnek elegendőnek kellett volna lennie ekkora tömeg kezelésére, de „a hatóságok nem számíthattak arra”, hogy a tömeg a sikátorokban összesűrűsödik.

Az ellenzék a rendőrfőnök és a belügyminiszter leváltását követeli.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×