eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Sérült embereket részesítenek elsősegélyben mentősök Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején kitört lökdösődésben 2022. október 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/Yonhap/Li Dzsi Un

Szöuli tömegkatasztrófa: nőtt az áldozatok száma, tisztul a kép az okokat illetően – fotók

Tovább emelkedett, 153-ra nőtt a Szöul központjában szombaton tartott halloween-ünnepségek idején egy zsúfolt, szűk utcában történt tülekedés halálos áldozatainak száma. A 97 női és 56 férfi halott többsége 30 év alatti. A sérültek száma 82.

A vasárnap reggeli adatok szerint a halottak közül 19 külföldi, köztük Iránból, Üzbegisztánból, Kínából, Norvégiából és Oroszországból.

Jun Szok Jol, dél-koreai elnök november 5-éig tartó nemzeti gyászhetet hirdetett. Az államfő ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet, hogy ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

A szöuli rendőrség azt közölte vasárnap reggel, hogy

mintegy 270 eltűnt személyről kaptak bejelentést.

Három éve ez volt az első halloweeni rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és fizikai távolságtartást.

Szöul, 2022. október 29.
Sérült embereket részesítenek elsősegélyben Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben 2022. október 29-én.
MTI/EPA/Yonhap
Sérült embereket részesítenek elsősegélyben Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben 2022. október 29-én. MTI/EPA/Yonhap

A szombati tragédia Szöul egyik főutcájából nyíló keskeny utcában következett be, ahol számos közkedvelt étterem és bár található.

A szombati volt a legnagyobb tragédia Dél-Koreában azóta, hogy 2014. áprilisában elsüllyedt egy komp 304 emberrel a fedélzetén, az áldozatok többsége diák volt.

Illetékesek szerint több sérültnek súlyos az állapota, sürgősségi osztályokon kezelik őket.

Szöul, 2022. október 29.
Hordágyon szállítanak el mentősök egy sérültet Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben 2022. október 29-én.
MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Hordágyon szállítanak el mentősök egy sérültet Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben 2022. október 29-én. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában.

A mentősök és a járókelők hiába próbálták meg újraéleszteni az utcákon heverő embereket.

Egyelőre nem tudni, miért zúdultak le az emberek a domboldalon a szűk utcába. Szemtanúk arról számoltak be, hogy már a lökdösődés előtt is kaotikus jelentek voltak.

Egy túlélő azt mondta, hogy sokan elestek, mások mint dominók zuhantak utánuk. A Kim nevű túlélő

másfél órán át várta, hogy a mentők kiszabadítsák

- írta a szöuli Hankioreh című újság.

Egy másik, húszas éveiben járó túlélő úgy menekült meg az eltaposástól, hogy sikerült beugrania egy bárba, amelynek az utcára nyílott az ajtaja - írta a Yonhap.

Helyi médiajelentések szerint akkor kezdődött a tülekedés, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy közelebbről meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe.

Csoj Szöng Pom elmondta, hogy a holttesteket kórházakba és egy tornaterembe vitték, ahol a hozzátartozók azonosíthatják az áldozatokat. Közölte, hogy a halottak és a sebesültek többsége a húszas éveiben jár.

A kórházba szállítottak között külföldi állampolgárok is voltak.

A főváros Itevon kerülete felkapott városrész, a több tucatnyi bár és étterem zsúfolásig telve volt szombaton a halloween miatt.

Szöul, 2022. október 29.
Mentősök érkeznek a helyszínre Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején kitört lökdösődésben 2022. október 29-én.
MTI/AP/Ri Dzsin Man
Mentősök érkeznek a helyszínre Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején kitört lökdösődésben 2022. október 29-én. MTI/AP/Ri Dzsin Man

Jun Szok Jol elnök közleményt adott ki, amelyben felszólította az illetékeseket, hogy biztosítsák a sérültek gyors ellátását és ellenőrizzék az ünnepségek színhelyeit. Utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultasson fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, valamint biztosítson ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására.

Helyi médiajelentések szerint mintegy százezer ember sétált az utcákon a halloween-ünnepségek idején, amelyek a legnagyobb szabásúak voltak a világjárvány kezdete óta. A dél-koreai kormány az elmúlt hónapokban könnyített a pandémia miatt elrendelt korlátozásokon.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét "a rettenetes szöuli események" miatt, és szolidaritásáról biztosította a Koreai Köztársaság népét.

Részvétét fejezte ki a szerencsétlenség miatt szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Élisabeth Borne miniszterelnök is, valamint Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak az incidens pontos okának megállapítására.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×