eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Luga gyakorlótér, 2017. szeptember 19.Az orosz védelmi minisztérium által közreadott kép egy Iszkander-M taktikai rakétáról a Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésű orosz-fehérorosz hadgyakorlaton az oroszországi Leningrád régióban lévő Luga gyakorlótéren 2017. szeptember 18-án. A szeptember 14. és  20. megrendezett, védelmi és terrorelhárító hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában. Az Iszkander-M rakéta képes egyszerre két - egymástól akár 500 km távolságra levő - különböző célpont találatára egy perces időtávolsággal. Minden rakéta irányított a célpontig, ezért útvonalát nehezen tudja előre jelezni az ellenfél. (MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium)
Nyitókép: MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium

Közölték az oroszok, mikorra ütemeznek nukleáris gyakorlatot

A nukleáris erők éves hadgyakorlatát tartják meg, az időpontot az Amerikai Egyesült Államokkal is tudatták.

Washington szerint csökkenti a félreértés esélyét az, hogy Oroszország közölte, mikorra ütemezték a gyakorlatot. Moszkva az ukrajnai invázió kezdete óta alkalmaz nukleáris figyelmeztetéseket és fenyegetéseket, retorikáját amerikai tisztviselők "vakmerőnek" nevezték.

Az Egyesült Államok a Euronews cikke szerint arra számít, hogy Oroszország rakéták tesztkilövéseit hajtja végre stratégiai nukleáris erőinek éves gyakorlatán. A tisztviselők azt is említették, hogy a Oroszország korábban már lőtt ki interkontinentális ballisztikus rakétákat.

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország az Új-START szerződés értelmében köteles az ilyen rakétakilövéseket előzetesen jelezni.

"Oroszország értesítette az Egyesült Államokat, amint azt már korábban is hangsúlyoztuk, ez egy rutinszerű éves gyakorlat Oroszország részéről" - jelentette be Patrick Ryder légierő szóvivő dandártábornok.

Az ilyen gyakorlatok potenciális veszélyt jelentenek az Egyesült Államok és szövetségesei számára: Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris fegyverekkel fogja megvédeni Oroszországot az Ukrajna elleni agressziója közepette. Felmerült az is, hogy Moszkva esetleg egy kisebb hatóerejű, "taktikai" nukleáris fegyvert is bevethet ukrán területen.

Oroszország kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának is jelezte, hogy

Ukrajna "piszkos bomba" bevetésére készül saját területén,

amit nyugati és ukrán tisztviselők határozottan félretájékoztatásként és a konfliktus további eszkalálódásának ürügyeként utasítottak el. Arról, hogy mi a piszkos bomba, itt írtunk:

Nyugati tisztviselők ugyanakkor bizakodóan nyilatkoztak arról, hogy képesek megkülönböztetni egy orosz gyakorlatot a Putyin nukleáris fenyegetéseinek beváltására irányuló lépésektől. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője szerint azért is hasznos, hogy Oroszországnak bejelentési kötelezettsége van egy ilyen gyakorlattal kapcsolatosan, mert így kevésbé érheti meglepetés Amerikát és a világot – és a félreértés esélye is kisebb lesz.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×