eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk
Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a győzelem V-jelét mutatja az előrehozott parlamenti választások estéjén Rómában 2022. szeptember 25-én. Az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) a Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik.
Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Orbán Viktor is gratulált az új olasz kormányfőnek

Facebook oldalán írt Giorgia Meloni új olasz miniszterelnöknek abból az alkalomból, hogy kormányával együtt letette a hivatali esküt Sergio Mattarella államfő előtt a római Quirinale elnöki palotában.

Az új kormány a jövő héten kér bizalmat a parlamentben, bár ez csak formaság, tekintve, hogy a választásokat fölényesen nyerte a Georgia Meloni vezette jobboldali koalíció.

Orbán Viktor Facebook oldalán üdvözölte Olaszország új kormányfőjét. Azt írta:

"Giorgia Meloni olyan nő, aki sosem adja fel. Mától ő Olaszország miniszterelnöke. Gratulálok! Avanti Ragazzi"

Orbán Viktor még egy a róla és Meloniról korábban készült képet is kiposztolt:

Orbán Viktor Facebook oldalán gratulált az új olasz kormányfőnek.
Orbán Viktor Facebook oldalán gratulált az új olasz kormányfőnek.

Ursula von der Leyen ugyancsak üdvözletét küldte az új olasz miniszterelnöknek.

"Gratulálok Giorgia Meloni kormányfői kinevezéséhez, aki (Olaszországban) az első nő ebben a tisztségben"

- írta az Európai Bizottság elnöke a Twitter mikroblog portálon. "Konstruktív együttműködésre számítok az új kormánnyal a közösen megoldandó óriási kihívásokkal szemben. (...) Európának szüksége van Olaszországra. Együtt minden nehézséget le fogunk küzdeni" - tette hozzá.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén üdvözölte Melonit Twitter-üzenetében, amelyben ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy

"Európának szüksége van Olaszországra".

Meloni pártja, az Olasz Testvérek (FDI) a szeptember 25-i parlamenti választásokon aratott történelmi győzelmet. Jobboldali szövetségeseivel, Matteo Salvini Liga pártjával és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá Olaszországgal abszolút többsége van a törvényhozásban.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×