eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ukrán rendőrök és nemzeti gárdisták gyakorlatoznak az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigethez közeli dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Kalancsak falu közelében 2022. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Herszon: ostromra készülnek az oroszok

A dél-ukrajnai Herszon megyét megszálló hatóságok azt javasolták a helyieknek, hogy "egy időre távozzanak más oroszországi régiókba". Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz elnök pedig ismét megfenyegette a Nyugatot és Ukrajnát.

Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője pénteki Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a civilek távozása mozgásteret biztosítana a hadseregnek "a terület ukrán fegyveres erőktől való megtisztításához".

Közölte még, hogy forródrótot hoztak létre az "Oroszország más régióiba irányuló humanitárius utaztatás" megszervezésére.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye megbízott kormányzója csütörtökön arra kérte az orosz vezetést, hogy szervezze meg az ott élők biztonságos régiókba való távozását az ukrán csapatok mindennapos rakétatámadásai miatt. Szaldo pénteken arról számolt be, hogy 350-en jelezték: készek lennének élni a felkínált elutazási lehetőséggel.

A kormányzó egyébként azt állította, hogy az orosz erők minden irányból visszaverik az ukrán támadásokat. Szaldo szerint a lakosok csak saját akaratukból távozhatnak.

Az oroszok túszokat akarnak

Az orosz megszálló hatóságok ukrán állampolgárokat próbálnak a herszoni régióból a Krím félszigetre irányítani, hogy miután az ukrán fegyveres erők felszabadítják a térséget, túsznak használják őket - jelentette ki Szerhij Hlany, a dél-ukrajnai megye tanácsának képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, amelyről az Interfax-Ukrajina hírügynökség tudósított.

Hlany arra reagált, hogy az orosz kormány segítséget ígért csütörtökön az ukrán ellentámadás fókuszában lévő Herszon megye azon lakosainak, akik "Oroszország más régióiba" szeretnének utazni.

A herszoni politikus leszögezte, hogy ez nem más, mint ukrán lakosok erőszakos deportálása. Emlékeztetett arra, hogy ugyanez történt a keleti országrészben lévő Harkiv megyében is, amikor az ideiglenesen megszállt területről Oroszországba küldték a gyerekeket, és az orosz megszállás felszámolása után a gyerekeket nem adták vissza szüleiknek. Hlany szerint a megszállók tulajdonképpen visszatartják a térség lakóinak távozását is a megszállt területről.

Az oroszok ismét támadják az ukrán nagyvárosokat

Ihor Terehov harkivi polgármester arról adott hírt, hogy napközben az orosz erők rakétacsapást mértek a városra. Egyelőre annyit közölt, hogy négy rakétát lőttek ki a megyeközpontra, ahol robbanások történtek. Áldozatokról még nincs információ.

A délkeleti országrészben lévő Zaporizzsjára is rakétákat lőttek ki az orosz erők péntek reggel. Olekszandr Sztaruh, a megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy három Sz-300-as rakéta csapódott be a városban. A csapások infrastrukturális létesítményeket sújtottak. A becsapódások helyén tűz ütött ki. Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar pénteki jelentése szerint eddig hozzávetőleg 64 300 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük előző nap mintegy ötszázan. Ezen felül az elmúlt napon az ukrán hadsereg megsemmisített egyebek mellett 17 harci drónt.

Folytatódik az ukrán offenzíva

Rogyion Mirosnyik, az Oroszországhoz csatolt Luhanszki Népköztársaság moszkvai képviseletének vezetője azt mondta, hogy a luhanszki régióban lévő Szvatovénél az ukrán fegyveres erők 30-35 ezer embert vontak össze. Mirosnyik szerint "az amerikaiak követelik a mielőbbi bevetésüket", hogy eredményeket tudjanak felmutatni a november elején esedékes félidős választások előtt.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" szóvivője a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a donyecki régióban lévő Artemivszkba (Bahmutba) az ukrán hadvezetés erősítést, többek között külföldi "zsoldosokat" vezényelt. Azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy az ostromlott városban az ukrán erők a nyugati és az északnyugati részekre húzódtak vissza.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy az oroszországi Belgorod megyében, Oktyabrszkoje községben csütörtökön történt hadianyagraktár-robbanásnak vannak halottai és sebesültjei. A robbanást a helyi hatóságok szerint tüzérségi támadás okozta. Az orosz légvédelem ugyanebben a régióban, a Novoszkolszki járásban lelőtt egy rakétát, amelynek darabjai megrongálták az ottani vasútvonal elektromos vezetékét. A vonalon a forgalmat leállították.

A helyi hatóságok több, orosz ellenőrzés alá került településről tettek bejelentést pénteken ukrán tüzérségi támadásról. Mariupolban működésbe lépett a légvédelem.

Aljakszandr Lukasenka fenyegetőzik

fehérorosz elnök azt mondta:

Ukrajna és a Nyugat ne próbálja meg sarokba szorítani Moszkvát, mert Oroszországnak nem véletlenül vannak nukleáris fegyverei.

"A legfontosabb, hogy ne szorítsd sarokba a tárgyalópartneredet, pláne az ellenfeledet, vagyis ne menj túl messzire! Ami az atomfegyvereket illeti, minden fegyvert valamilyen céllal gyártottak. Oroszország egyértelműen közölte: Isten ments, hogy Oroszország területét valamilyen támadás érje, mert abban az esetben bármilyen fegyvert bevethet, amelyet szükségesnek tart" - jelentette ki Lukasenka az NBC amerikai tévének adott interjújában, amelyből részleteket közölt pénteken a fehérorosz állami hírügynökség.

Lukasenka arról is beszél az interjúban, hogy magasabb terrorkészültségbe helyezte országát a nyugati határa mentén érzékelhető nagyobb feszültség miatt. Utalt arra, hogy ez összefüggésben van az orosz-fehérorosz közös katonai egység létrehozásával az Ukrajnával közös határ mentén, amelyet hétfőn jelentett be.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×