eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Ukrán katonák harckocsin járőröznek a napokban felszabadított területek egyikén a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 12-én. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó szerint az orosz megszállókat visszaszorító ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt.
Nyitókép: Kosztyantin Liberov

Herszon: utcai harcokra készülnek az oroszok

A brit katonai hírszerzés szerint az oroszok valószínűleg kimenekítik a város lakóinak egy részét, mert arra számítanak, hogy Herszonban házról házra folynak majd a harcok.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint az orosz fegyveres erők október elején hozzávetőleg húsz kilométert vonultak vissza a herszoni szektor északi térségében, és jó eséllyel új frontvonal mentén próbálnak berendezkedni Milove településtől nyugatra.

A brit katonai hírszerzés értesülései szerint e vonal mentén folytatódnak a heves harcok, különösen a front nyugati szélein, ahol az ukrán előrenyomulás következtében az orosz szárnynak már nem nyújt védelmet az Inhulec folyó.

Az elemzés szerint a front e szakaszán harcoló orosz egységek zömét továbbra is megfogyatkozott ütőerejű légideszant-alakulatok (VDV) alkotják.

A NATO fokozza Ukrajna támogatását - Erről egyeztek meg a szövetség brüsszeli miniszteri értekezletén. Egyebek mellett légvédelmi rendszerekkel segítik a háborúban álló ország önvédelmét. A tegnap kezdődött kétnapos tanácskozásról Jens Stoltenberg annyit közölt: a résztvevők arra összpontosítanak, hogy a szövetség miként fokozza és tartsa fenn Ukrajnának nyújtott támogatását, illetve erősítse tovább a tagországok védelmét. Megbeszélik továbbá, hogy a NATO-nak a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítania a létfontosságú infrastruktúrák védelmére.

Az USA megvédi a NATO területének minden négyzetcentiméterét

Ezt már a brüsszeli tanácskozáson résztvevő amerikai védelmi miniszter hangoztatta. Lloyd Austin a tanácskozás befejező munkanapjára érkezve közölte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett a katonai szövetség alapszerződése kollektív védelemről szóló pontja, a washingtoni szerződés 5. cikke betartása mellett, ami azt jelenti, hogy a NATO-tagországok területét.

Hozzátette, Washington várakozással tekint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása elé, mely reményei szerint hamarosan megtörténik.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×