eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Orosz zászlókat lengető emberek ünnepelnek Moszkvában 2022. szeptember 30-án, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolását. Putyin a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megye vezetőivel írta alá a csatlakozásról szóló egyezményt.
Nyitókép: MTI/AP

Nem úgy tűnik, mintha nukleáris csapásra készülne a Kreml

A GCHQ, az egyik brit titkosszolgálati szerv vezetője szerint Vlagyimir Putyin fenyegetéseinek ellenére sem mutatkozik jele annak, hogy Oroszország nukleáris taktikai fegyvert tervezne bevetni.

A GCHQ feladatai közé tartozik Jeremy Fleming szerint figyelni azt, hogy Oroszország megteszi-e a nukleáris fegyverek használatához szükséges előkészületi lépéseket.

"Az, ahogyan az orosz katonai gépezet és Putyin elnök vezeti ezt a háborút, az általunk ismert doktrínán belül marad, beleértve a nukleáris fegyverek használatát is" – mondta Fleming. Hozzátette azonban, hogy semmi jele annak, hogy Oroszország bármilyen technikai előkészítő lépést tett volna nukleáris fegyver használatához.

"Remélem, hogy látnánk jeleket, ha elindulnának ezen az úton" – mondta a kémfőnök a The Guardian cikke szerint.

Az úgynevezett taktikai atomfegyvereket – amelyek pusztító ereje körülbelül hatszor nagyobb lehet, mint a hirosimai bombáé – egy nukleáris robbanófej és egy rövidebb hatótávolságú hagyományos rakéta kombinációjával készítik. Ezek eltérnek a nagy hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétáktól, amelyekkel Oroszország, az Egyesült Államok és más atomhatalmak is rendelkeznek, és amelyek gyorsan bevethetők.

Szakértők szerint a taktikai fegyverekhez szükséges robbanófejeket időbe telik kivinni a raktárból,

és egy olyan kémügynökség, mint a GCHQ vagy annak amerikai megfelelője, az NSA, képes lenne megfigyelni az ilyen mozgásokat.

"Ez egy látható folyamat. Ha igazán sietős a dolog, akkor is órákról beszélünk" – mondta Pavel Podvig orosz nukleáris szakértő, az ENSZ leszerelési kutatóintézetének vezető kutatója.

Szeptemberben Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott:

"minden rendelkezésre álló eszközt" be fog vetni

Oroszország területének védelmére, és ezek közt érti Ukrajna azon részeit is, amelyeket annektáltak. Azzal érvelt, hogy az 1945-ben az USA által ledobott atombombák "precedenst teremtettek".

Joe Biden mindennek hatására úgy fogalmazott: a világ közelebb került az Armageddonhoz, mint bármikor az 1962-es kubai rakétaválság óta – bár segítői később azt mondták, hogy megjegyzései nem friss hírszerzési adatokon vagy információkon alapulnak.

Fleming szerint Vlagyimir Putyin stratégiai hibákat követ el az ukrajnai háború folytatásában, részben azért, mert kevés korlátot szabtak vezetésének. A GCHQ vezetője szerint az orosz katonák kifogyóban vannak utánpótlásból és a lőszerekből, a Moszkva által elért kezdeti előnyök pedig már a semmibe vesztek.

"Távol állnak az elkerülhetetlen orosz katonai győzelemtől, amelyet a propagandagépezetük hirdetett, egyértelmű, hogy Ukrajna bátor fellépése a csatatéren és a kibertérben megfordítja a helyzetet" – mondta Fleming.

Hétfőn Moszkva rakétacsapások hullámát indította Kijev és más városi központok ellen, legalább 11 ember halálát okozva, Putyin szerint válaszul a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő híd hétvégi bombázására.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×