eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A Krími híd tüzét helikopterről oltják Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült.
Nyitókép: MTI/AP

Felrobbant Krími híd - A katonai delfinek és az FSZB tagjai is védhették a létesítményt

Úgy látszik, hiába: beszakadt az útpálya és a vasúti sín is megrongálódott szombat hajnalban.

Azzal kapcsolatban, hogy magyar idő szerint hajnali 5 órakor egy teherautó felrobbant a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Krími (más néven Kercsi) hídon, egy washingtoni agytröszt szakértője, Elizabeth Tsurkov felhívta a figyelmet: három hónapja orosz oldalak arról írtak, hogy a Krími hidat lehetetlen megtámadni.

Mint a The Guardian alapján a Portfolio írja, még az orosz kormányzathoz közel álló Komszomolszkaja Pravda is azt írta májusban, hogy Oroszország 20 féle módon védi a Krími hidat, köztük hadihajók, harci repülők, légvédelmi rendszerek, katonák, búvárok és az FSZB mellett még

erre a célra kiképzett katonai delfinekkel is.

A beomlott híd az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint egy teherautó robbant fel az átkelőn, egy helyi illetékes Ukrajnát vádolta meg.

A hídon a járműforgalmat leállították, csakúgy mint a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat. Megkezdődött a kompforgalom újraindítsának előkészítése a Kercsi-szorosba.

A presztízsberuházásként kezelt, Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2018-ban (4 évvel a félsziget elfoglalása után átadott), a Krímet az orosz gazdaságba integráló 19 kilométeres híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában.

Kercs, 2022. október 8.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által közreadott képen a Krími híd beomlott útpályája Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya beomlása mellett a vasúti híd szerkezete is megsérült.
MTI/EPA/Ukrán Biztonsági Szolgálat
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által közreadott képen a Krími híd beomlott útpályája Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya beomlása mellett a vasúti híd szerkezete is megsérült. MTI/EPA/Ukrán Biztonsági Szolgálat

Az ukrajnai helyzetről és az uniós szankciókról legutóbb Deák András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Mészáros Zoltán délvidéki tanár, történész, valamint Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

(A nyitóképen: A Krími híd tüzét helikopterről oltják Kercs térségében 2022. október 8-án.)

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×