eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Képviselők az ülésteremben az egyenlő munkáért egyenlő bérezésről, vagyis a nők és férfiak fizetése közötti bérszakadék felszámolásáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. április 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Az unió parlamentje növelni akarja Ukrajna katonai támogatását

A képviselők elsöprő többséggel hagyták jóvá azt az állásfoglalást, amelyben újabb szankciókat sürgetnek Oroszország ellen.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 504 szavazattal, 26 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a kelet-ukrajnai Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja megye jogellenes elcsatolását és az azt igazolni hivatott népszavazások eredményét semmisnek minősítették.

A katonai támogatás növelésével kapcsolatban a képviselők arra kérték a bizonytalankodó tagállamokat, hogy vegyék ki méltányos részüket a katonai segítségnyújtásból, hiszen az - véleményük szerint - a háború lerövidítését szolgálja. Kijelentették: felelőtlenek az atomfegyverek bevetésére vonatkozó közelmúltbeli orosz fenyegetések, és arra szólították fel a tagállamokat és a nemzetközi partnereket, hogy dolgozzanak ki gyors és határozott válaszlépést arra az esetre, ha Oroszország nukleáris csapást mérne Ukrajnára.

"Oroszország minden arra irányuló kísérlete, hogy a megszállt területek elleni támadásokat Oroszország elleni támadásként, ezáltal nukleáris válaszreakció indokaként állítsa be, jogellenes és alaptalan" - fogalmaztak. A fenyegetés nem fogja visszatartani az Európai Uniót attól, hogy további segítséget nyújtson Ukrajnának az önvédelemhez - szögezték le. A

képviselők elítélték az orosz katonai mozgósítást

és azt, hogy Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek lakosait arra kényszerítik, hogy Oroszország fegyveres vagy kisegítő erőiben szolgáljanak.

Az Északi Áramlat csővezetékkel kapcsolatban megjegyezték: a sérülések bizonyítják, hogy mennyire veszélyes politika az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség növelése. Az állásfoglalás felszólította a tagállamokat, hogy kezeljék elsődleges feladatként a létfontosságú európai infrastruktúra védelmét, növeljék annak külső támadásokkal szembeni védettségét, és továbbra is támogassák a kelet-európai és nyugat-balkáni partnerek ellenálló képességét.

Végezetül nemzetközi törvényszék létrehozását kérték az Ukrajna elleni háborúban elkövetett bűntettekkel kapcsolatban. A képviselők a bíróságon Vlagyimir Putyin orosz elnök és az ukrajnai háború kiterveléséért, elindításáért és végrehajtásáért felelősök és katonai tisztviselők és megbízottjaik ellen büntetőeljárást indítanának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×