eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Mohajer-6 felfegyverezhető iráni drón
Nyitókép: Defence Blog

Iráni drónt lőtt ki egy amerikai F-15-ös

Az iraki Erbilben állomásozó amerikai erők felé tartott a távolról irányított robotrepülő.

Az amerikai vadászgépet azután riasztották szerdán, hogy az irániak több tucat, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki az észak-iraki kurd állások felé.

"Helyi idő szerint körülbelül 14:10-kor az amerikai erők lelőttek egy iráni pilóta nélküli Mohajer-6 légi járművet, amely Erbil irányába tartott és ez fenyegetést jelentett a térségben lévő USCENTCOM-erőkre nézve" - írta az amerikai központi parancsnokság közleménye alapján a CNN.

Előzőleg kilenc ember, köztük civilek is meghaltak Észak-Irakban az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) támadásának következtében.

A gárda rakétákkal és drónokkal vette célba az Irán által terrorszervezetnek minősített kurd csoportok irodáit.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága elítélte az IRGC "indokolatlan támadását".

"Az ilyen támadások ártatlan életeket fenyegetnek, veszélyeztetik a régió nehezen kiharcolt stabilitását" - mondta Joe Buccino ezredes, az amerikai központi parancsnokság szóvivője. Hozzátette azt is, hogy amerikai áldozata vagy sebesültje nem volt az iráni támadásnak.

Az irániak már korábban is célba vették az iraki kurd régióban állomásozó fegyvereseket, de a hétvége óta megszaporodtak a támadások.

Teherán azzal vádolja a kurd csoportokat, hogy destabilizálják az országot, mert támogatják azokat a tüntetőket, akik a kurd származású Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak. A fiatal nőt egy fejkendő helytelen viselete miatt tartóztatta le az iráni rendőrség, és a fogságban gyanús körülmények között életét vesztette.

Az amerikaiak szerint a perzsa vezetés a rakéta- és dróntámadásokkal a belső feszültségekről akarja elterelni a figyelmet. Ugyanakkor nem lehet azt sem kizárni, hogy Teherán nemzetközi méretűvé akarja fokozni a belső konfliktusát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×