INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

szijjártó péter

ensz

egyesült államok

jared kushner

kitüntetés

beruházás

terrorellenes harc

szergej lavrov

energiaválság

Szijjártó Péter New Yorkban Szergej Lavrovval tárgyal

Szijjártó Péter New Yorkban Szergej Lavrovval tárgyal

Infostart / MTI

Sűrű csütörtöki napja lesz az ENSZ-közgyűlés kapcsán New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszternek: amerikai vállalatokkal egyeztet magyarországi befektetésekről, magyar állami kitüntetést ad át Jared Kushnernek, Donald Trump volt főtanácsadójának, majd orosz kollégájával tárgyal.

Szijjártó Péter amerikai vállalatvezetőkkel is tárgyal magyarországi jelenlétük erősítéséről csütörtökön New Yorkban, a külgazdasági és külügyminiszter szerint ugyanis a jelenlegi recessziós környezetben egyedül a beruházások segíthetnek fenntartani hazánk gazdasági növekedését. A Facebookon közvetített bejelentkezésében arról számolt be, hogy bár az ukrajnai háború uralja az ENSZ közgyűlésének napirendjét, vannak más fontos kérdések is, például a nemzetközi gazdasági együttműködés. Ez ráadásul különösen fontos Magyarország számára, ahol a gazdaság sikeressége nagyban függ a külföldi beruházásoktól és az exportteljesítménytől.

Ezért a nap folyamán magyarországi jelenlétük növeléséről fog tárgyalni a Suez Water Technologies, az Eaton Corporation és az Oracle képviselőivel.

Rámutatott:

az amerikai cégek alkotják Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget,

1700 vállalat körülbelül 110 ezer embernek ad munkát, és ezek kifejezetten magas technológiai fejlettségű beruházásokat hoznak Magyarországra.

Szijjártó Péter szerint "ez azért is nagyon fontos, mert ebben a recesszióba hajló európai gazdasági környezetben ezek a beruházások segítenek nekünk abban, hogy lokális kivétel lehessünk".

"Vagyis hogy fenn tudjuk tartani a magyar gazdaság növekedését, ne kelljen feladni azt a célunkat, amely a teljes foglalkoztatásra vonatkozik, és amely cél teljesítéséhez jó alapot ad az a tény, hogy a világjárványt követően többen dolgoztak Magyarországon, mint korábban, s megdőlt a kommunista rendszer utáni, piacgazdasági időszak foglalkoztatási rekordja" - tette hozzá.

A videóban megjegyezte, a gazdasági és védelmi együttműködés az Egyesült Államokkal mindig is erős pillért jelentett a kétoldalú kapcsolatokban. A politikai együttműködés a Trump-adminisztráció idején érte el a csúcspontját, amelyben jelentős szerepe volt Szijjártó Péter elmondása szerint Jared Kushnernek, aki a volt elnök tanácsadójaként dolgozott a Fehér Házban. Mint a tárcavezető elmondta, Jared Kushner mindig szívén viselte a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztését, ezért csütörtökön állami kitüntetést ad át neki.

Terrorellenes együttműködés

Elmondta még további Szijjártó Péter, hogy a csütörtöki napirenden kiemelten szerepel a terrorellenes együttműködés, ugyanis a terrorizmus továbbra is súlyos globális fenyegetést jelent, sőt az ukrajnai háború nyomán előálló élelmezési válság tovább erősítheti a migrációs hullámokat, amelyek megkönnyítik a merénylők számára az országhatárok átlépését.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország erején felül vesz részt ebben az együttműködésben, magyar katonák jelen vannak Irakban, a kormány kész katonákat küldeni a Száhel-övezetbe is, valamint Budapesten működik az ENSZ terrorizmus elleni hivatalának regionális irodája.

Emellett

szorgalmazta, hogy a terrorellenes fellépés legyen része az ENSZ központi költségvetésének.

"Azt hiszem, hogy ez nehezen megmagyarázható helyzet. Vajon mi kell, hogy az ENSZ költségvetésének része legyen, ha nem a béketeremtés, illetve a terrorellenes fellépés" - tette fel a kérdést.

"Itthon senkinek nem kell korlátoznia az energiafelhasználását"

Szijjártó Péter végezetül emlékeztetett rá, hogy este találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akivel az ukrajnai háborúról és a kétoldalú energetikai együttműködés kérdéseiről fog tárgyalni.

Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: lehet illúziókról vagy álmokról beszélni, de a földgáz- és kőolajellátás fizikai kérdés, az együttműködés Oroszországgal pedig szükségszerű Magyarország energiaellátásának biztosítása érdekében.

"Márpedig mi biztosítani fogjuk Magyarország energiaellátását és

egyetlen ember, család, háztartás vagy vállalkozás sem kerülhet abba a méltatlan helyzetbe, hogy a földgáz- vagy kőolajellátás kiesése miatt korlátozni kelljen az energiafelhasználását"

- szögezte le.

Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018