eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ételfutár kézbesíti a rendelést egy kordonnal elkerített tömb lakójának Sanghajban 2022. március 31-én. A hatóságok Sanghajt március 28-tól két szakaszban lezárták, és felfüggesztették a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai nagyvárosban. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Éheznek a karanténban a hszincsiangi ujgurok

Az ujgurokkal szembeni rendőri visszaélésektől is tartanak a kínai régió egy városának lakosai.

Több mint negyven napja élnek lezárások közt a régió egyik városának lakói: gyógyszer- és élelmiszerellátásuk sem megoldott, így éheznek, a mindennapokhoz szükséges eszközökben pedig hiányt szenvednek – írja az NBC News.

Ghulja városának lakói üres hűtőszekrényekről, lázas gyermekekről és ablakaikból kiabáló szomszédokról osztanak meg videókat a közösségi oldalakon, a helyzet kísértetiesen emlékeztet arra, amit Sanghaj lakóinak át kellett élniük tavasszal. Közülük volt, akinek orvosi ellátását tagadták meg, míg másoknak rothadó zöldséget szállítottak ki.

Az ő problémájuk keveseket érdekel

Sanghaj ugyanakkor 20 milliós nagyváros, Ghulja lakóinak nyomora sokkal kevesebb reakciót vált ki. A fertőzőbb koronavírus-variánsok terjedésével ugyanakkor egyre több a kitörés, amelynek eredménye egy, a ghuljaihoz hasonló zárlat.

Ghulja lezárása a Hszincsiangban őshonos török népcsoport, az ujgurok körében a rendőri brutalitástól való félelmet is kiváltja. Egy korábbi hszincsiangi zárlat különösen kemény volt,

kényszergyógykezeléssel, letartóztatásokkal és a lakosok fertőtlenítőszerrel való lemosásával járt.

Egy európai egyetemen tanuló ujgur, Yasinuf elmondta a CNBC-nek, hogy anyósa a hétvégén ijesztő hangüzeneteket küldött arról, hogy enyhe köhögés miatt központi karanténba kényszerítették. Elmondása szerint az érte érkező rendőrök arra emlékeztették, amikor a férjét több mint két évre egy táborba vitték.

"Ez az ítélet napja. Nem tudjuk, hogy ezúttal mi fog történni. Most már csak annyit tehetünk, hogy bízunk a teremtőnkben" – hangzott el az üzenetben.

Idős és fiatal egyaránt éhezik

Yasinufnak szülei is azt mondták, kevés az élelmük, hiába készültek fel a lezárásra. Kiszállítások nincsenek, és nem használhatják a kertjükben található sütőt sem, sületlen tésztát fogyasztanak, miközben ő napok óta nem tud aludni az aggodalom miatt.

"Folyamatosan a fülemben hallom a hangjukat, azt mondják, éhesek, segítsek nekik. Ez a 21. század, ez elképzelhetetlen!" – mondta.

Nyrola Elima, egy ghuljai ujgur azt mondja, édesapja és 93 éves nagymamája úgy osztozik a maradék paradicsomon, hogy naponta felet fogyasztanak el belőle. Nagynénje nem tudja, mivel etesse kétéves unokáját. A helyi kormányzó eközben sajtótájékoztatón ismerte el, hogy problémák vannak az ellátásban, és azt ígérte, dolgoznak a helyzeten. Közben azonban a cenzorok mindenkit elhallgattatnak, aki felhívja a figyelmet a történtekre: a bejegyzések és a felhasználók eltűnnek az internetről.

A cenzorok szemfülesek

Sokan mondják a helyiek közül, hogy nem mernek megírni mindent az interneten helyzetükről, mert félnek a bosszútól: hétfőn a rendőrség hat ember letartóztatását jelentette be a lezárással kapcsolatos "pletykák terjesztése" miatt, beleértve egy halott gyermekről és egy állítólagos öngyilkosságról szóló bejegyzéseket, amelyek szerintük megzavarták a társadalmi rendet.

Az állami médiában integető gyerekek és mosolygó idősek képét mutatják csak a városból, a hatóságok kontrollálják a negatív információk terjedését. Az elmúlt napokban ugyanakkor javult is valamelyest a helyzet – egy helyi lakos szerint miután hetekig nem kapott élelmiszert, újraindult a szállítás, és már sokkal jobb a helyzet, mint volt.

Kína helyzetéről is beszélt Salát Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×