eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdődött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Az oroszok újból szállítanak gázt, csak nem tudni, meddig

A félemek és találgatások után érkezett értesülés szerint újból megindul a gázszállítás Európa legfontosabb csővezetékén, az Északi Áramlat 1-en. Németország azonban már nem számít az oroszokra.

A Bloomberg úgy értesült, hogy Oroszország szombattól ismét szállít gázt Európába ezen a kulcs fontosságú vezetéken. A gazdasági portált idézve a Napi.hu pedig hozzáteszi, hogy a hír hatására máris csökkent a gáz ára. Az európai viszonyítási alapnak számító holland gáz egyhavi szállításra vonatkozó ára majdnem 10 százalékot esett, ami a legnagyobb csökkenés március óta.

Korábban az Európai Unió azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiát, miután a Gazprom többször is szüneteltette, vagy nagyon lecsökkentette az Európába irányuló gázszállítást.

A bizonytalanságra utalva Németország már azt közölte, hogy az idei télen egyáltalán nem számol az Északi Áramlaton keresztül érkező gázzal. Ugyanis a Gazpromnak már nincs elég ideje a megrendelt, leszerződött mennyiségek szállítására a vállalt határidőkre.

Az egyelőre a Bloomberg számára sem világos, hogy az Északi Áramlat oroszok által leállított turbináit mikor és hol lehetne szervizelni, feltéve, hogy tényleg szükséges ez.

Az ukrajnai háborúról a közelmúltban Csiki Varga Tamást kérdeztük az Arénában:

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×