eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma
A Gazprom orosz gázipari holding logója szentpétervári épületén 2022. április 27-én. A Gazprom ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.
Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Leválás az orosz gázról: a britek az első fecskék

2022 végére már nem használ orosz gázt Nagy-Bitannia a nemzeti statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint.

A két ország közti kereskedelem még február végén, az ukrajnai háborút követően omlott össze. Az ONS hat hónappal a háború kezdete után közzétett adatai szerint júniusban az Egyesült Királyság Oroszországból származó importja 97 százalékkal csökkent, a szankciók hatályba lépésével mindössze 33 millió fontot tett ki.

Az adatokból kiderül, hogy az Egyesült Királyság kormánya júniusra elérte azt a célját, hogy 2022 végéig fokozatosan leállítsa az orosz kőolajimportot, és ezt követően a lehető leghamarabb megszüntesse a cseppfolyósított földgáz behozatalát – írja a The Guardian.

Vodkából is kevesebb érkezett

A háború előtti egy évben az Egyesült Királyság átlagosan 499 millió font értékben importált üzemanyagot Oroszországból, de ez a szám nullára csökkent, ami 1997 óta először fordult elő. Az ország a Szaúd-Arábiából, Kuvaitból, Hollandiából és Belgiumból származó finomított olaj importjának növelésével kompenzálta ezt.

Az egyéb orosz termékek, közöttük a vodka behozatala is visszaesett az ukrajnai inváziót követően,

sok más orosz termékre, közte vasra, acélra, ezüstre, aranyra, fatermékekre és csúcskategóriás árukra tilalmat,

más termékekre pedig magas kiegészítő vámokat jelentettek be.

Az export is csökken

Az Egyesült Királyságból Oroszországba irányuló export szintén meredeken csökkent, de kisebb mértékben, mint az import, mivel egyes áruk, mint a gyógyszeripari termékek mentesültek a február 24-i inváziót követően bevezetett szankciórendszer alól.

Az ONS szerint az export júniusban 83 millió fontot tett ki, ami 67 százalékos csökkenés a háborút megelőző év 12 havi átlagához képest. A legtöbb árucikk Oroszországba irányuló kivitele február és június között jelentősen csökkent, egyedül a vegyi anyagok exportja nőtt ebben az időszakban.

"Az Egyesült Királyság kormánya által alkalmazott gazdasági szankciók valószínűleg hozzájárultak az Oroszországból származó import és az oda irányuló export csökkenéséhez; ugyanakkor az önszankcionálás, amelynek során a kereskedők önként keresnek alternatívákat az orosz áruk helyett, szintén valószínűsíthetően szerepet játszik" – közölte az ONS.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×