eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Erdőtűz az észak-portugáliai Linhares da Beirában 2022. augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Nuno André Ferreira

Egy sor európai országot, hazánkat is perbe fogták portugál tinédzserek

Közösségi finanszírozás segítségével vitték az Európai Emberi Jogi Bíróság elé a klímaváltozás miatt indított pert, amit idén tárgyalnak.

Hat portugál fiatal megelégelte, hogy elpusztul a környezet, amiben felnőttek, ezért 2020 szeptemberében több mint 30 országgal szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat.

A 10 és 23 év közötti portugál felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tízfős, brit ügyvédekből álló csapat képviseletében az ügyet közösségi finanszírozás segítségével tudták bíróságra vinni.

A Hvg.hu cikke szerint az összes ország érveire való reagálásra, vagyis kutatási költségek és fordítások finanszírozására már eddig is több mint 100 000 font gyűlt össze, és a gyűjtést tovább folytatják.

Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még idén

– válaszolta a lap megkeresésére a fiatalokat képviselő Glan.

Sofia Oliveira, az egyik 17 éves felperes elmondta: „Idén még a tavalyihoz képest is több fojtogató hőhullámot tapasztaltunk Portugáliában. Most abban reménykedünk, hogy a bíróság minél hamarabb meghallgatja az ügyet, és ráveszi az európai kormányokat, hogy hozzák meg a védelmünkhöz szükséges sürgős intézkedéseket.”

Az alperesek Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Németország, Görögország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Törökország. Ukrajna ellen a bíróság jelenleg szünetelteti az eljárást.

A példátlan méretű meghallgatás fontos következményekkel járhat:

ha a legfelsőbb bíróság a felperesek javára hoz döntést, az az európai kormányokat arra kényszeríti majd, hogy radikális lépéseket tegyenek az éghajlati válság megállításáért.

Ez esetben a kormányok kötelesek lesznek nemcsak a kibocsátáscsökkentés fokozására, hanem arra is, hogy kezeljék a multinacionális vállalatok világméretű szennyezését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×