eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin és legfőbb ideológusa Alekszandr Dugin, valamint lány Darja Dugina
Nyitókép: India TV News

Vlagyimir Putyin "belső ellenzéke" robbanthatta a bombát?

Egy titkos orosz partizán szervezet hajthatta végre szombaton a Moszkva melletti bombamerényletet. A pokolgép Putyin elnök egyik bizalmasának lányával végzett.

Egy volt orosz képviselő azt állítja, hogy a robbantást a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) elnevezésű partizánmozgalom tagjai követték el. A Kijevben élő, Ilja Ponomarjova szerint a titkos szervezet, a Putyin-rendszer megdöntésére törekszik Oroszországban.

A felrobbantott autóban az orosz elnök főideológusának, Alekszandr Duginnak a lánya ült. A kocsi Moszkvától negyven kilométerre, az autópályán haladt, amikor a detonáció bekövetkezett. Csak a véletlenen múlt, hogy a szélsőséges, nacionalista filozófus nem utazott a terepjáróban. Így a merénylők csak a lányával tudtak végezni.

A robbantást követően orosz kommentátorok máris Ukrajnát tették felelőssé a merényletért, Kijev azonban kategorikusan tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. Az Egyesült Államok Alekszandr Dugint és lányát, Darja Duginát is szankciókkal sújtotta, az Ukrajna elleni agresszióban játszott szerepük miatt. A 29 éves nő ellen a brit kormány ugyancsak büntetőintézkedéseket hozott, mert Dugina álhíreket terjesztett az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Ilja Ponomarjov szerint az NRA az elmúlt hónapokban már több akciót hajtott végre Oroszországban.

"A múlt éjjel jelentős esemény történt Moszkvában, amely új fejezetet nyit a Putyin elleni orosz ellenállás történetében. Újat, de nem az utolsót" - mondta a politikus, általa Kijevben alapított, Utro Fevralja nevű ellenzéki tévécsatorna, vasárnap esti műsorában.

Ponomarjov szerint az orosz "partizánok" készek további hasonló akciókra a Kremlhez köthető ismert célpontok, állami tisztviselők, oligarchák és a biztonsági szervek tagjai ellen is.

Az egykori orosz parlamenti képviselő az általa megnevezett NRA kiáltványát is felolvasta, melyben a szervezet hatalombitorlónak és háborús bűnösnek nyilvánítja az orosz elnököt, aki "testvérgyilkos háborút robbantott ki a szláv népek között, és értelmetlen, biztos halálba küldi az orosz katonákat".

"Egyeseknek szegénység és koporsó jár, másoknak paloták. Ez a rendszer lényege. Hiszünk abban, hogy a jogfosztott népeknek joguk van felkelni a zsarnokok ellen. Megbuktatjuk és elpusztítjuk Putyint" - olvasta fel Ponomarjov az NRA nyilatkozatát. Az NRA azt állítja, hogy nem támad civileket, Dugina viszont szerintük apja "hűséges társa" és az ukrajnai "népirtás" támogatója volt.

Ponomarjov 2007-től 2016-ig volt az Állami Duma baloldali képviselője. 2014-ben egyedüliként szavazott a Krím annektálása ellen, majd egy amerikai utazása alkalmával kitiltották a saját hazájából. 2019 óta ukrán állampolgár. Az Ukrajna elleni orosz támadás megindulását követően alapította az Utro Fevralja tévécsatornát és Rozpartizan nevű Telegram-csatornát, ahol oroszországi háborúellenes megmozdulásokról ad hírt.

A merényletet követően több megfigyelő is úgy nyilatkozott, hogy a támadás súlyos figyelmeztetés volt a Putyint támogató oroszországi elitnek.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×