INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

szerbia

koszovó

albin kurti

Albin Kurti, az ellenzéki koszovói Vetevendosje (Önrendelkezés) párt vezetője sajtótájékoztatót tart, miután megválasztották miniszterelnöknek Pristinában 2021. március 23-án. Kurti tavaly alig két hónapig már vezette a koszovói kormányt, ám kabinetje belebukott a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésébe, korábbi koalíciós partnere bizalmatlansági indítványt adott be ellene.

Koszovó: felkészültünk egy esetleges támadásra Szerbia felől

Infostart / MTI

Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálja, ha máshol is háború robban ki, de Koszovó felkészült arra, hogy ellenálljon egy esetleges szerb támadásnak - fogalmazott Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Kurti szerint felelőtlenség lenne kizárni azt a lehetőséget, hogy Belgrád "agresszív politikája" egyszer fizikai támadásba csap át Koszovó ellen. "Éberek vagyunk, de nem félünk" - mondta.

A koszovói kormányfő Oroszországot okolja a Belgrád és Pristina között kialakult konfliktusért. Szerinte, mivel Oroszország Szerbia fő szövetségese, és "Putyin a háború embere", "érdekében áll háborút szítani, és ezzel normalizálni" a háborúskodást.

Belgrád - amely mindmáig nem ismeri el Koszovó függetlenségét - mindazonáltal tagadja, hogy feszültséget gerjesztene. Szerbia szerint a konfliktus hátterében az áll, hogy Koszovó a koszovói szerbek kisebbségi jogait csorbítja.

A két ország között a hónap elején alakult ki ismét feszültség, miután a koszovói kormány arra kötelezte volna az országban élő szerbeket, hogy ne szerb, hanem koszovói rendszámtáblát használjanak.

A koszovói szerbek válaszul útakadályokat állítottak fel. Végül Washington és az EU közbenjárásával a Kurti-kormány szeptember elsejére halasztotta az intézkedés hatályba lépését, a blokádokat pedig - NATO-békefenntartók felügyelete mellett - eltávolították.

A koszovói kormányfő a tervek szerint jövő héten Brüsszelben találkozik Aleksandar Vucic szerb elnökkel. Kurti és Vucic egyaránt nyitott az EU közvetítésével folyó tárgyalásra, de a közelmúltban kevés érdemi eredményt sikerült elérni ezeken a megbeszéléseken.

Koszovó 2008-ban függetlenedett Szerbiától, a belgrádi vezetés azonban azóta is saját déli tartományaként tekint az országra. A Koszovóban élő szerbek az ország 1,8 milliós lakosságának mintegy 5 százalékát teszik ki, míg a lakosság túlnyomó része albán nemzetiségű.

Nyitókép: MTI/EPA/Ermal Meta
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018