eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Washington, 2014. január 9.Nancy Pelosi, a kisebbségi demokrata párti képviselőcsoport elnöke sajtóértekezletet tart az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2014. január 9-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nem ért véget az amerikai házelnök utazása Tajvanon, marad a környéken

Nancy Pelosi Tajvanról ázsiai körútjának újabb állomására Dél-Koreába érkezett. Innen Japánba látogat majd.

"Ma a világ a demokrácia és az önkényuralom közötti választással néz szembe" - jelentette ki az amerikai házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélése során. "Az Egyesült Államok elkötelezettsége sziklaszilárd a demokrácia megőrzése iránt, itt Tajvanon és bárhol máshol a világban" - szögezte le a demokrata párti politikus.

Peking, amely kínai területként tekint a szigetre, és ellenez mindenfajta személyes találkozót a tajvani vezetők és külföldi politikusok között, több katonai gyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani területi vizekre is. Ugyanakkor

a kínai vezetés számos kemény hangú nyilatkozatot adott ki

a hat fős amerikai delegáció kedd esti tajpeji megérkezését követően.

Tajvan tiltakozott az éleslövészettel egybekötött kínai katonai manőver miatt, amely 1995 óta a legnagyobb. "Tajvan nem fog meghátrálni a szándékosan megnövelt katonai fenyegetésekkel szemben" - szögezte le Caj tajvani elnök a Pelosival folytatott szerdai megbeszélése során.

"Határozottan megvédjük szuverenitásunkat, és tartjuk védelmi vonalainkat a demokrácia megőrzése érdekében.

A demokratikus Tajvannal szembeni bármilyen agressziónak beláthatatlan következményei lennének

az egész ázsiai-csendes-óceáni térségre nézve" - adta értésre Caj Jing-ven.

A tajvani elnök megköszönte az amerikai házelnök több évtizedes támogatását, és hálája jeléül kitüntetést adományozott a 82 éves amerikai politikusnak.

Nancy Pelosi tajvani látogatása tovább rontotta a már így is feszült amerikai-kínai viszonyt, tekintettel arra, hogy a képviselőház elnöke a harmadik az amerikai közjogi méltóságok sorában. Huszonöt éve ő az első amerikai házelnök, aki Tajvanra utazik Newt Gingrich 1997-es látogatása óta.

Peking katonai és diplomáciai lépésekkel reagált Pelosi látogatására: a négynapos hadgyakorlaton túl a légierő 21 gépet fenyegetően Tajvan felé küldött. Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes pedig hivatalába kérette Nicholas Burns pekingi amerikai nagykövetet, hogy országa nevében tiltakozzon a vizit miatt.

Moszkva is nemtetszésének adott hangot az amerikai házelnök tajbvani látogatása kapcsán.

Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy szerinte "Washington bosszantani akarja Pekinget Nancy Pelosi látogatásával". Továbbá, azt akarja mutatni, hogy az Egyesült Államok bármit megtehet bűntetlenül.

Dmitirj Peszkov elnöki szóvivő pedig provakítv lépésnek nevezet a látogatást.Ugyanakkor óvott attól, hogy bárki "hangos és ijesztő szavakat" hangoztasson a világháborús veszélyről a látogatás miatt.

Peszkov még hozzátette: nincs napirenden, hogy a tajvani helyzetről egyeztessen Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×