eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nő voksol az alkotmánymódosításról tartott népszavazáson Tuniszban 2022. július 25-én. Az ellenzéki pártok és a fő szakszervezet a szavazás bojkottálására szólított fel, ezért alacsony részvétel és az igenek győzelme valószínűsíthető.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Az arab tavasz után fordulat Tunéziában

A tavaly óta rendeletekkel kormányzó államfő arra hivatkozik, hogy az elnöki jogköröket kiszélesítő új alkotmánnyal kivezetné az országot a bénultságból. Az ellenzék puccsot kiáltott és azzal vádolja Kaisz Szaídot, hogy egyeduralmi rendszer felé mozdítja el az országot.

A szavazatukat leadók körében készített exit poll eredmények szerint alacsony részvétel mellett a tunéziai választók 92,3 százaléka az új alkotmány elfogadására voksolt a hétfői népszavazáson. Az ellenzéki pártok és a fő szakszervezet is bojkottra szólította fel a lakosságot, így a részvételi arány mindössze 27,5 százalék volt. A helyi választási bizottság szerint 9,2 millióan voltak jogosultak szavazni.

A népszavazás érvényességéhez nem szabtak feltételt a minimális részvételi arányra vonatkozóan.

Kaisz Szaíd elnök szerint a referendummal letették egy új köztársaság alapjait.

Az államfő tavaly nyáron feloszlatta a parlamentet, és rendeleti kormányzást vezetett be. A 2011-es forradalmi eseményeket követően összeállított demokratikus alkotmányt az elnök arra hivatkozva írta át, hogy az országot ki kell vezetni az elmúlt évek bénultságából. Az alkotmány megszövegezése egy bizottság feladata volt, de a testület elnöke szerint a népszavazásra bocsátott tervezet jelentősen eltért javaslatuktól.

Az ellenzéki pártok puccsal vádolják az elnököt, és azt állítják, hogy az új alaptörvény visszalépés az egyeduralom felé. Korábban tüntetéseken is próbálták felhívni a figyelmet álláspontjukra.

A változások nyomán a kormány és az igazságszolgáltatás az államfő befolyása alá kerül, és meggyengül a parlament.

Elemzők rámutattak: a tunéziaiak a gazdasági helyzet romlása miatt kiábrándultak az országot az "arab tavasz" óta irányító pártokból, és elégedetlenek a fennálló politikai rendszerrel. Az észak-afrikai országot gazdasági válság fenyegeti, ezért Tunézia tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy mentőcsomagról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×