eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóház a Donyeck megyei Csasziv Jar településen 2022.július 10-én. Az ötszintes épületben legkevesebb 15 ember életét vesztette és sokan megsebesültek.
Nyitókép: Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóház a Donyeck megyei Csasziv Jar településen 2022.július 10-én. MTI/AP

Orosz rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai Vinnicját, sok halott

Az orosz erők rakétacsapást mértek csütörtökön a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyeszékhely központjára, az eddigi információk szerint legalább húszan haltak meg, köztük három gyerek és kilencvenen megsebesültek - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az országos rendőrfőnökre, a főügyészi hivatalra és az ukrán elnöki irodára hivatkozva.

A beszámoló szerint ötvenen súlyos állapotban vannak. Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő portálon kifejtette, hogy az orosz erők több Kalibr típusú rakétát lőttek ki a városra a Fekete-tengeren lévő tengeralattjáróról. Ihor Klimenko közlése szerint három orosz rakéta eltalált egy irodaépületet, a Tisztek Házát és a közeli lakóépületeket. A hatóságok később közölték, hogy az egyik rakéta eltalált egy egészségügyi központot. Szerhij Borzov Vinnicja megyei kormányzó hozzáfűzte, hogy az ukrán légvédelem négy rakétát semlegesített a régió fölött.

Az ügyészség szándékos emberölés, a háborús törvények és szokások megsértése vádjában indított vizsgálatot. A vinnicjai rendőrség mobilpontot hozott létre és forródrótot nyitott a lakossági bejelentések fogadására és az eltűntek felkutatására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon terrorcselekménynek nevezte a Vinnicja elleni támadást.

A dél-ukrajnai Mikolajivot, az azonos nevű megye székhelyét úgyszintén rakétákkal lőttél az orosz erők. Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere a Telegramon közölte, hogy az orosz rakéták eltaláltak a város központjában egy szállodát, megrongáltak egy bevásárló- és szórakoztató központot, két oktatási intézményt és egyéb szociális létesítményeket.

A Mikolajiv megyei kormányzói hivatal közlése szerint kilenc rakétát lőttek ki a városra. A találatok következtében az eddigi információk alapján egy ember sérült meg.

Később a katasztrófavédelmi szolgálat hozzátette, hogy a városban a rakétacsapások következtében két tűz ütött ki, mindkettőt eloltották.

Az Ukrajinszka Pravda az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentéséből azt emelte ki, hogy az ukrán katonák ismét visszaverték az orosz erők rohamműveleteit Donyeck megyében, Szlovjanszk és Bahmut irányában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×