eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott újévi misén 2020. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ferenc pápa "hosszú távra tervez" Kínával

A katolikus egyházfő szerint Kínát "senki sem tudja siettetni".

Ferenc pápa bízik benne, hogy a Vatikán és Kína közti megállapodást újból két évre meghosszabbítják, a Vatikán ugyanis "hosszú távra tervez" - derült ki abból az exkluzív interjúból, amelyet Ferenc pápa még a hétvégén adott a Reuters hírügynökségnek, de csak kedden tették közzé.

Az interjú most kiadott részében a katolikus egyházfő elsősorban a Vatikán és Kína között 2018-ban létrejött megállapodásról beszélt, amely a kínai katolikus püspökök kinevezését a Vatikánra - végső soron pedig a pápára - ruházza át.

A megállapodás óta hat új püspököt neveztek ki Kínában, emellett hét másik püspök tisztségét rendezték, akiket 2018 előtt, vatikáni jóváhagyás nélkül neveztek ki.

A megállapodás kritikusai szerint az új püspökök alacsony száma Kínában az egyezmény eredménytelenségét igazolja. A pápa a folyamat lassúságát "a kínai módszernek" nevezte, úgy vélve, hogy a kínaiaknak sajátos időérzékük van, és "senki sem tudja siettetni őket".

A kétoldalú egyezmény egyik legfőbb kritikusa Joseph Zen bíboros, volt hongkongi érsek, akit májusban rövid időre letartóztattak egy nemzetbiztonsági ügy kapcsán.

"Jóllehet a Vatikán jóhiszeműségből cselekedett, mégis felelőtlen döntést hoztak" - fogalmazott Zen bíboros egy múlt havi prédikációján. A bíboros szerint a Vatikán szemet huny az emberi jogok megsértése felett Kínában.

Ferenc pápa többször is a hidegháborús időszak diplomáciájához hasonlította a kétoldalú egyezményt, utalva arra, hogy annak idején elődei is korlátozott körülmények között tettek erőfeszítéseket azért, hogy életben tartsák a katolikus egyházat a kelet-európai kommunista országokban.

Az egyházfő most értésre adta: belátta ugyan, hogy a kínai katolikus egyház püspökeinek kinevezéséről szóló megállapodás "nem ideális", mégis bízik benne, hogy újabb két évre meghosszabbítják.

"A diplomácia már csak ilyen. Ha egy korlátozott helyzettel találod szembe magad, nem az ideális utat, hanem a lehetséges utat kell megtalálnod" - mondta. "A diplomácia a lehetőségek művészete; hogy a lehetségest valósággá varázsoljuk" - tette hozzá az egyházfő.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×