eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lerombolt hídszakasz mellett hajtanak el civilek a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 30-án, a várost ért újabb orosz támadás után. Az ágyúzásban három polgári lakos sérült meg, számos lakóházban és melléképületben keletkeztek károk.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Tagjelöltség itt, feladott város ott - a háború pénteki hírei

A tárgyalóasztal "nyugati frontján" sokkal jobban áll Ukrajna, mint keleten.

2022.06.24. 18:56

Számos feladat hátra van még Ukrajna tényleges uniós csatlakozásáig

Az Európai Számvevőszék a háború előtt megsemmisítő bizonyítványt állított ki Ukrajnáról, egyebek mellett egyes érdekcsoportok és oligarchák túlzott hatalmát kifogásolva. Kérdés az is, hogy az EU a bővüléssel működőképes marad-e átalakítás nélkül.

2022.06.24. 15:29

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken, és ez a lakosságnak is odacsap

Ráadásul heteken belül - közölte a német közüzemi hálózati felügyelet vezetője. "A legtöbb forgatókönyv nem szép." A lakosságnak azt üzenték, tegyen félre pénzt a megugró gázszámlákra.

2022.06.24. 15:19

Elaknásítja a Fekete-tengert az orosz hadsereg

Hírszerzési értesülések szerint a cél a gabonaexport megakadályozása, mely világszintű éhínséghez vezethet.

2022.06.24. 13:59

Friss orosz hódítások, Putyin-index és dezertálás

Öt nap alatt tíz települést foglaltak el az orosz csapatok a csak Moszkva által elsimert Luhanszki Népköztársaságban - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken a hadijelentést ismertetve. A tábornok Loszkutivka, Pidliszne, Mirna Dolina, Sebkarjer, Vrubivka, Nirkive, Mikolajivka, Novoivanivka, Ustyinivka és Raj-Olekszandrivka "felszabadításáról", valamint Zolote és Hirszke körülzárásáról számolt be. Mint mondta, Hirszkében négy ukrán zászlóalj 1800 katonáját, a Jobboldali szektor "náci alakulat" 120 fegyveresét és 80 külföldi zsoldost kerítettek be, több mint 40 páncélozott harcjárművel és mintegy 80 ágyúval és aknavetővel.

Konasenov szerint csak az elmúlt 24 órában 41 katona adta meg ott magát önként, a bekerített és folyamatos tűz alatt tartott alegységek feltöltöttsége nem éri el a 40 százalékot, a katonák kimerültek, kapcsolatuk a felsőbb parancsnoksággal megszűnt, az utánpótlásukat elvágták.

Zolote község felét a tábornok szerint csütörtökön elfoglalták. (Ramzan Kadirov csecsen vezető pénteken bejelentette e falu "felszabadítását".)

A TASZSZ idézte Szerhij Hajdaj elmenekült Luhanszk megyei kormányzó ukrán Dom tévécsatornának adott nyilatkozatát, amely szerint az ukrán erők parancsolt kaptak rá, hogy kiürítsék Szeverodoneck várost. A hírügynökség szerint az ukrán tisztségviselő elismerte, hogy a Zolote és Toskivka felől Liszicsanszkot támadó szakadár erők néhány helyen sikert értek el. A luhanszki milícia szerint a szeverodonecki Azot vegyiműben körülzárt Ajdar nacionalista alakulat fegyvereseinek tömeges megadására lehet számítani.

A Konasenkov-féle hadijelentés szerint az orosz légierő Mikolajiv és Harkiv megyében három helyszínre mért rakétacsapásainak következtében több mint kétszáz zsoldos és mintegy száz ukrán "nacionalista" életét vesztette. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán oldalon tömegessé vált a dezertálás, és az ukrán hadvezetés mozgósított, kiképzetlen lövészzászlóaljakkal próbálja pótolni a Donyec-medencében elszenvedett súlyos emberveszteségeit.

A jelentés szerint légi-, rakéta- és tüzérségi csapások következtében egy nap alatt 620 "nacionalista" vesztette életét, 19 harckocsit és egyéb páncélozott harcjármű és 17 speciális katonai jármű pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légvédelem lelőtt két Szu-25-ös repülőgépet, öt drónt és öt Tocska-U taktikai rakétát.

Autóba rejtett pokolgép végzett péntek reggel az orosz ellenőrzés alá került Herszonban Dmitrij Szavlucsenkóval, a régió katonai és polgári adminisztrációjának család-, ifjúság- és sportügyi illetékesével. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az incidenst terrorcselekménynek minősítette, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház elnökhelyettese pedig indítványozta az Egyesült Államok felvételét a terrorizmust támogató országok lajstromába.

Az Uralvagonzavod orosz hadiipai vállalat az RBK című gazdaság napilap szerint Régis de Castelnau francia ügyvéd és újságíró Telegram-csatornáján hagyott bejegyzésében köszönetet mondott Emmanuel Macron francia elnöknek, amiért CAESAR önjáró tarackokat küldött Ukrajnának. A gyár azt üzente, hogy az orosz fegyveres erők két, jó állapotban lévő darabot zsákmányoltak ebből a fegyverből, amely "persze nem olyan jó", mint azt orosz Mszta-SZ tarack, "de a háztartásban jó lesz valamire". Az Uralvagonzavod arra kérte Macront, hogy küldjön még ágyút szétszedésre.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök éjjel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy az amerikai CNN televízió két riportere érkezett az Azov nacionalista alakulat tíz fegyverese kíséretében Odesszába, hogy onnan megrendezett terrortámadásokról tudósítson, amelyek alapján a későbbiekben tiltott hadviselési módszerek alkalmazásával vádolnák meg Oroszországot.

Az állami finanszírozású Közvélemény Alapítvány (FOM) pénteken közzétett felmérése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmi indexe töretlenül 80 százalék, a teljesítményének támogatottsága pedig 81 százalékos. Azon oroszok aránya, akik nem bíznak meg a kormányfőben, 12 százalék, azoké pedig, akik negatív véleménnyel vannak a munkájáról, 8 százalék. (MTI)

2022.06.24. 13:33

Nukleáris veszély? Romániában már a jódtablettákat osztják

Nukleáris incidens esetére van az államnak 30 millió jódtablettája.

2022.06.24. 13:20

Oroszország hivatalos szintre emeli a tiltakozást sport téren

Az Ukrajnában háborúzó Oroszország 21 sportági szövetsége és az ország olimpiai bizottsága (OKR) is fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) válogatottjaik és klubcsapataik széleskörű nemzetközi eltiltása miatt. A jogorvoslat elérésére irányuló moszkvai lépésről Andrej Fjodorov, az Orosz Föderáció sportminiszter-helyettese nyilatkozott, hozzáfűzve, hogy ez év második felére várják a beadványokkal kapcsolatos CAS-határozatot.

"Összesen 21 összoroszországi sportszövetség és az OKR élt a fellebbezés jogával a nemzetközi sportszövetségek diszkriminatív döntései ellen" - fogalmazott Fjodorov, aki elmondta, hogy a CAS befogadta az orosz panaszt, s jelenleg az előkészítő eljárások folynak. Fjodorov arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) csaknem 5 millió eurót fizet vissza az oroszországi versenyek törlése, illetve az orosz sportolók IBA-viadalokon való részvételének ellehetetlenítése miatt. Közlése szerint a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) is fizet visszatérítést, több mint 1 millió eurót az idei oroszországi sakkolimpia lemondásáért. (MTI)

2022.06.24. 12:38

EU-csúcs - Házigazda kormányfő: problematikus tél elé nézünk

"Nálunk már most is magas az infláció, és magasak az energiaárak" - fogalmazott az EU-csúcsra igyekvő belga miniszterelnök.

2022.06.24. 10:05

Lezuhant gép

Lezuhant, majd kigyulladt egy Il-76-os orosz katonai szállító repülőgép Rjazanyban, a fedélzeten tartózkodó tíz ember közül többen életüket vesztették - jelentette pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A hírügynökség úgy értesült, hogy a balesetnek legkevesebb négy halálos áldozata van. Öt sérültet kórházba szállítottak, egyikük állapota súlyos. A gép a lakóházak közelében, egy mezőn ért földet, anyagi kár nem keletkezett. A tüzet eloltották. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet a repülő hajtóművének meghibásodása okozta, a személyzet úgy döntött, hogy kényszerleszállást hajt végre. A tárca közölte, hogy a jármű egy része megsemmisült. Az Il-76-os gyakorló repülést hajtott végre, rakományt nem szállított. (MTI)

2022.06.24. 10:04

Át a határon

Az ukrán-magyar határszakaszon 7085 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6292-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 250 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták. Vonattal 27 ember, köztük tíz gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre csütörtökön - tudatta az ORFK. (MTI)

2022.06.24. 10:00

Dollárok jönnek

Az Egyesült Államok újabb 450 millió dolláros biztonsági segítséget nyújt Ukrajnának, melynek része több nagy hatótávolságú rakétarendszer is - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője. Kirby, aki egyben a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is kifejtette: Washington szorosan együttműködik Kijevvel annak érdekében, hogy meghatározzák, mely fegyvertípusok felelnének meg a leginkább az igényeiknek. "Az Egyesült Államok továbbra is segíti Ukrajna védelmét, támogatja szuverenitását és területi integritását" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint "az ukrán fegyveres erők bátorsága és elszántsága továbbra is inspirálja a világot."

Kirby hozzátette, hogy Amerika elkötelezett amellett, hogy kiálljon Ukrajna mellett, amikor a szabadságáért küzd. A csomag tartalmáról szólva Todd Breasseale, a Pentagon megbízott sajtófőnöke elmondta, hogy az Egyesült Államok a többi között négy nagy hatótávolságú tüzérségi rakétarendszert, 36 000 darab 105 mm-es lőszert, 18 vontatásra alkalmas taktikai járművet, 1200 gránátvetőt, 2000 gépfegyvert és 18 járőrhajót biztosít Ukrajna számára.

Csütörtökön megérkeztek Ukrajnába az első nagyobb hatótávolságú, High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú, precíziós rakétarendszerek - jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren. Üzenetében a tárcavezető köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és amerikai kollégájának, Lloyd Austinnak a "nagy erejű fegyverekért", és "forró nyarat" ígért az "orosz megszállóknak". Ukrajna reményei szerint ezek a fegyverek segíthetnek megfordítani a hónapok óta tartó háborút.

Washington közölte: ígéretet kaptak Kijevtől, hogy ezeket a nagyobb hatótávolságú fegyvereket nem használják orosz területek megtámadására. Amerikai tisztviselők közlése szerint bár a HIMARS precíziós rakétarendszerek fontosak az ukrán erők számára, egyetlen fegyverrendszer sem képes önmagában megváltoztatni a háború kimenetelét.

A csütörtökön bejelentett újabb csomag a 13. alkalom, amikor a Joe Biden amerikai elnök vezette kormány fegyverszállítmányt hagy jóvá Kijev számára. Oroszország Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete óta az Egyesült Államok 6,1 milliárd dollár értékű úgynevezett biztonsági segítséget juttatott a kelet-európai országnak.

Az újabb segítségnyújtás bejelentése néhány nappal Biden európai útja előtt történt. Az amerikai elnök képviseli ugyanis szombaton az Egyesült Államokat a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) németországi csúcstalálkozóján, majd jövő héten részt vesz a NATO spanyolországi csúcstalálkozóján. (MTI)

2022.06.24. 10:00

Feladták az ukránok Szeverodonecket

A város "romhalmazzá vált".

2022.06.24. 09:03

Így reagált az ukrán elnök az EU-tagjelöltségre

"Oroszország most Európa egységét és szabadságát is próbára teszi."

2022.06.24. 08:03

Már minden rendben a tűz után a százhalombattai finomítóval

Kilenc napra kellett leállítani a három vákuumdesztillációs üzem egyikét.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×