eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy dolgozó a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójának kokszüzemében 2022. május 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Már minden rendben a tűz után a százhalombattai finomítóval

Kilenc napra kellett leállítani a három vákuumdesztillációs üzem egyikét.

A múlt heti kisebb tűzeset után ismét teljes kapacitással működik a százhalombattai Dunai Finomító.

Még június 14-én ütött ki kisebb tűz a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs kettes ütemében – mondta el érdeklődésünkre Bakos Piroska, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.

„Egy szivattyú hibásodott meg, és ekkor kifolyt egy kátrányszerű anyag, ami a levegővel érintkezve lángra lobbant. A tűzoltók, a Mol saját tűzoltósága, illetve a kollégák

nagyon rövid idő alatt eloltották a tüzet, de magát az üzemet le kellett állítani”

– mondta a kommunikációs igazgató.

A Mol közlése szerint személyi sérülés és környezeti kár nem történt. Az üzemet mostanára helyreállították – mondta Bakos Piroska.

„Újraindítási üzem után mostanra ismét teljes kapacitással termel ez a desztillációs üzem is. Azt fontos elmondani, hogy a dunai finomítóban ezen kívül még két vákuumdesztillációs üzem működik, a másik kettő ezen időszak alatt is teljes kapacitáson termelt” – árulta el Bakos Piroska.

A dunai finomítóban teljes kapacitás mellett naponta 21 ezer tonna kőolajat dolgoznak fel – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

„A desztilláció, vagyis a lepárlása a kőolaj feldolgozásnak első lépcsője, ilyenkor a kőolajat nagyon magas hőmérsékletre, 320 Celsius fokra hevítjük, és ebből kiválnak illékonyságuk szerint az egyes komponensek, szétválik a benzin, a petróleum, a gázolaj és megmarad a pakura, amelyet aztán még egyszer vákuumdesztillációval feldolgozunk, több mint 400 Celsius fokra hevítjük, és ebből aztán még kivesszük a vákuumgázolajat, kenőolajakat és a bitumen gyártására alkalmas alapanyagot is” – ismertette az eljárást Bakos Piroska.

Az olajtársaság arról nem adott tájékoztatást, hogy a 9 napos leállás mekkora kiesést okozott a kőolajfinomító termelésében.

A baleset után azt közölték, hogy az üzem leállása átmenetileg mintegy napi 8 ezer tonnával vetheti vissza a Mol kőolaj-feldolgozó képességét, ám mivel a desztillációs üzemben több folyamat is zajlik, ez automatikusan nem szorozható fel a kiesett napok számával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×