eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án. Jobbról Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Nyitókép: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Így reagált az ukrán elnök az EU-tagjelöltségre

"Oroszország most Európa egységét és szabadságát is próbára teszi."

Európát erősíti az a döntés, amellyel az európai uniós tagországok vezetői jóváhagyták, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon - jelentett ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.

Videóüzenetében az ukrán államfő hozzátette: a döntés abban az időszakban született, amikor Oroszország Ukrajna elleni háborújával Európa egységét és szabadságát is próbára teszi.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtök este jelentette be, hogy a kormányfők brüsszeli találkozójukon megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.

Zelenszkij úgy vélte, hogy Ukrajna tagjelöltségének elfogadásával az EU az egyik legfontosabb döntését hozta meg Kijev javára azóta, hogy kivált a Szovjetunióból. Hozzátette, hogy nem csupán Ukrajna javát szolgáló döntésről van szó, hanem egész Európa számára előnyöket hordozó megállapodásról. "Európa erősítéséhez ez a legnagyobb lépés, amelyet meg lehetett tenni most, amikor az orosz háború próbára teszi képességeinket a szabadság és egység megőrzésére" - fogalmazott.

Kijelentette azt is, hogy az uniós döntést követően Ukrajna folytatja a védekezést Oroszország ellen, "egészen a győzelemig", és nem áll meg a teljes uniós tagság eléréséig sem.

A brüsszeli megállapodást Charles Michel is "történelmi pillanatnak" nevezte, és kiemelte: az erős üzentet hordoz az uniós egységről és elszántságról is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×