INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

háború

ukrajna

donbasz

MYKOLAIV, UKRAINE - APRIL 21: A view of the damages to the Ukrtelecom telephones company building as a result of the shellfire the previous night on April 21, 2022 in Mykolaiv area Ukraine. Mykolaiv, a port city near where the Southern Bug flows into the Black Sea, has been a target of Russian attacks throughout its current invasion of Ukraine. Ukrainian forces here repelled an initial advance from Russian-held territory nearby, but the city has experienced frequent shelling and air strikes even as Russia shifts the focus of its war to the eastern Donbas region. (Photo by Anastasia Vlasova/Getty Images)

A szovjet éra fegyvereit vetik be Donbaszban az oroszok

Infostart

Ezek a régi típusú fegyverek több civil áldozatot követnek és komolyabb járulékos veszteségekkel járnak, az oroszok segítségükkel akarják bevenni Donbaszt.

A hosszan elnyúló, ám heves harcok eredményeképp komoly gondot jelentenek mindkét oldal számára az erőforrások: az orosz bombázók ennek eredményeképp nagy méretű, hatvanas évekbeli hajóelhárító rakétákat lőhettek ki Ukrajnában, közölte a brit védelmi minisztérium a Euronews cikke szerint.

A Kh-22-es rakétákat, amelyek hatótávolsága állítólag 1000 kilométer, elsősorban repülőgép-hordozók megsemmisítésére tervezték, és nukleáris robbanófejet hordozhatnak. Ha szárazföldi csatában használják hagyományos robbanófejjel, nagyon pontatlan és ezért nagyon sok áldozatot szed a minisztérium szerint.

Nem tiszta, hogy az oroszok hány ilyen rakétával rendelkezhetnek: az ukránok 2006-ban 423 a Szovjetuniótól megörökölt rakétától szabadultak meg, amikor kivezették annak használatát.

A keleti, szénbányákkal és gyárakkal teli Donbasz régióért vívott kíméletlen háborúban, amely

hatalmas terhet rótt az erőforrásokra és a készletekre,

mindkét fél nagyon sok fegyvert vet be. Oroszország valószínűleg azért használja az 5,5 tonnás hajóelhárító rakétákat, mert fogytán vannak a pontosabb, modern rakétái a brit minisztérium szerint. Arról nem közöltek részleteket, hogy pontosan hová telepítettek ilyen rakétákat.

A hatalomvágyat hibáztatja Lloyd Austin

Oroszország igyekszik megszilárdítani pozícióját a háború eddig több mint 100 napja során elfoglalt területeken: az amerikai védelmi miniszter szerint Moszkva ukrajnai inváziója során az elnyomók lábbal tiporják a mindannyiunkat védő szabályokat.

"Ez történik, ha egy nagyhatalom úgy dönt, hogy birodalmi étvágya fontosabb, mint békés szomszédaik jogai. Ez egy lehetséges, káosszal és zűrzavarral teli világ előképe, amelyben egyikünk sem szeretne élni" - mondta Lloyd Austin ázsiai látogatása során.

Lángszórókkal egy falu ellen

Eközben Luhanszk ukrán kormányzója azzal vádolta Oroszországot, hogy lángszórókat vetett egy faluba a heves harcok sújtotta Szeverodonyeck és Liszicsanszk városaitól délnyugatra. A lángszórók használata a harctéren legális,

Szerhij Hajdaj kormányzó ugyanakkor azt állította, hogy az éjszakai támadások Vrubivkában hatalmas károkat okoztak polgári létesítményekben, valamint ismeretlen számú áldozatot követeltek.

"Éjszaka az ellenség lángszóró rakétarendszert használt - sok ház leégett" - írta Hajdaj a Telegramon.

Szeverodonyeck és a szomszédos Liszicsanszk a két utolsó nagyobb luhanszki város, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll. Hajdaj szerint az orosz erők vasúti raktárakat, egy téglagyárat és egy üveggyárat semmisítettek meg. Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy a Kreml erői offenzívát indítanak a Donyeck megyei Szlovjanszk városa ellen is.

Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018