eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott kép a Koreai Néphadsereg katonáiról  védelmi minisztérium épülete előtt Phenjanban 2022. május 16-án. A hadsereg feladata, hogy 24 órán belül eljuttassák a gyógyszereket a gyógyszertárakba a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. A KCNA jelentése szerint az előző 24 órában 392 920 ember kapta el a koronavírust az országban, összesen eddig 1 213 550-en fertőződtek meg, és 50-en meg is haltak, mióta az ország az előző héten elismerte, hogy ott is megjelent a koronavírus.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA/KCNA

Tea, só - Észak-Korea nagy kísérlete: ősrégi fegyverekkel támad a Covidra

Az állami médiában lázas megbetegedésként emlegetik a koronavírust, melyet már több mint kétmillió ember kapott el a hivatalos adatok szerint.

Gyógynövényekkel és egyéb, tradicionálisan a meghűlés esetén alkalmazott praktikákkal kell a koronavírussal megfertőződött észak-koreaiaknak felvenni a harcot a vírus ellen - derül ki a BBC cikkéből.

A Rodong Simnun, a kormányzó párt lapja azt tanácsolja az enyhe megbetegedésben szenvedőknek, hogy gyömbér vagy loncteával, esetleg

fűzfalevélből készített itallal

kezeljék magukat.

Ezek a készítmények enyhíthetnek egyes tüneteket, mint például a torokfájást vagy a köhögést, valamint segítenek a folyadékutánpótlásban is. A gyömbérnek és a fűzfalevélnek gyulladáscsökkentő hatása van - de egyik sem jelent megbízható terápiát magával a vírussal szemben.

Fertőtlenítő oldat sóból és vízből

Az állami televízióban megszólalt egy olyan házaspár is, akik reggel és este sós vízzel gargarizálnak: a híradások szerint Phenjanba száz tonna só érkezett, hogy abból antiszeptikus oldat készülhessen. Egyes kutatások szerint a sós vizes gargarizálás segít nátha esetében az azt okozó vírus leküzdésében - de arra nézvést nem igazán van bizonyíték, hogy a koronavírus terjedését hátráltatni lenne képes.

Laboratóriumi körülmények közt azt sikerült már bebizonyítani, hogy a szájvíz használata megöli a vírust, de embereken még nem végeztek ilyen kísérletet.

A koronavírus ráadásul az orron és a szájon keresztül is bejuthat a belélegzett apró részecskékkel, a gargarizálás pedig csak az egyik lehetséges bejutási útvonalon hat. Amint a szervezetbe került, gyors ütemben kezd szaporodni és eljut minden szervbe: nincs az a mennyiségű gargarizálás, ami ezen segíthet.

Hatékony antivirális szerük nincs

Az állami televízió mindezeken felül fájdalomcsillapítók használatát javasolja: ibuprofen szedése mellett amoxicillint és más antibiotikumokat is javasolnak. A fájdalomcsillapítók a lázat is enyhítik, ám a vírus szaporodására és terjedésére nincsen hatásuk, antibiotikumokat pedig vírusfertőzésre nincs értelme szedni - viszont

a felesleges használat növeli a rezisztencia lehetőségét.

Laborkísérletek szerint vannak antibiotikumok, amelyek képesek lassítani a SARS-CoV-2 terjedését, de a való életben nem sikerült még ezt bizonyítani.

Léteznek ugyanakkor gyógyszerek, amelyek valóban hatékonyak a vírus kezelésére: a paxlovid, a molnupiravir és a remdesivir antivirális szerként alkalmazható, és antitestkoktélok is bevethetők indokolt esetben, igaz, ezek hatékonysága is nagy szórást mutat.

Törékeny egészségügyi rendszert fektet két vállra a Covid

Az észak-koreai egészségügyi ellátórendszer már a víruskitörés előtt is kihívásokkal küszködött: bár ingyenes ellátást kínál, eszköz-, gyógyszer- és szakemberhiány jellemzi, főként Phenjanon kívül.

Az ellátás sem a helyi igényeknek, sem a WHO megszabta jó gyakorlatoknak nem felelt meg egy ENSZ-jelentés szerint már tavaly sem,

sok, az országból elmenekült észak-koreai számolt be arról, hogy a megfelelő ellátásért és gyógyszerekért fizetnie kellett - máskülönben ugyanis csak a kormányzó párt tagjai számára elérhető a minőségi kezelés.

Észak-Korea korábban 3 millió adagnyi kínai gyártású oltást utasított el a COVAX szerint, Dél-Korea legutóbbi felajánlására pedig nem reagált. A napokban három repülőgép szállított a kínai Senhyangból orvosi eszközöket az országba, amelyek nem a pandémia kezelésével kapcsolatos eszközök voltak a kínai fél szerint - de készen állnak segíteni az országnak e téren is.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×