eur:
395.4
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

A hadsereg szállítja a gyógyszereket: az észak-koreai járványhelyzet egyre aggasztóbb

Szakértők szerint a múlt héten bejelentett nagy járványkitörésnek beláthatatlan következményei lehetnek az országra nézve, melynek nincs oltási programja és gyógyszerekkel is elég rosszul áll.

Az állam által beszerzett gyógyszerek nem jutnak el elég gyorsan és pontosan az emberekhez - közölte Kim Dzsongun. A bejelentést követően elrendelte a hadsereg egészségügyi alakulatának azonnali bevetését, hogy "stabilizálják a gyógyszerellátást Phenjan városában", írja a Sky News.

A hatóságok az országos gyógyszerkészletek megfelelő elosztását rendelték el Kim Dzsongun szerint, a gyógyszertárak azonban nem voltak megfelelően felszerelve a feladatok zökkenőmentes ellátására.

Vádakat közölt a vezető

Az észak-koreai vezető a kabinet és a közegészségügyi ágazat felelőtlen munkamagatartását, szervezetlenségét és feladatvégrehajtó képességét bírálta a gyógyszerraktárak és védelmi ruházat, valamint higiéniai előírások hiánya mellett.

Az ország korábban

elutasította a neki felajánlott oltóanyagokat,

feltehetően azért, mert a COVAX rendszerén keresztül hozzájuk eljuttatott vakcinák esetében megkövetelik a felhasználás kontrollját.

Két évet éltek bezárkózva

A világ többi részétől korábban is elszigetelt ország két évre zárta le határait a kereskedelem nagy része és szinte minden látogató előtt, de eddig nem ismerte el, hogy történt volna koronavírusos megbetegedés Észak-Koreában. Egyes szakértők szerint azonban

a járvány kitörésének bejelentése jelezheti azt is, hogy ez a hozzáállás megváltozott

A határon átnyúló kapcsolatokért felelős szöuli egyesítési minisztérium közölte, hogy tárgyalásokat javasolt orvosi ellátmány - vakcinák, maszkok és tesztek -, valamint a technikai együttműködés biztosítására, de Észak-Korea nem reagált az üzenetre.

Senki sincs beoltva

Aidan Foster-Carter, a Leedsi Egyetem Észak-Korea szakértője szerint a teljes ország oltatlan lehet.

"Észak-Koreán kívül egyetlen olyan ország van a világon - a másik Eritrea, amelyet gyakran Afrika Észak-Koreájának is neveznek -, amelyik tudomásunk szerint hivatalosan még senkit sem oltott be. Pedig sok oltást ajánlottak nekik, a WHO-tól kezdve Dél-Koreán át Kínáig" – mondta. Dél-Korea készen áll bármilyen jellegű segítség nyújtására, amennyiben észak elfogadja azt.

Észak-Korea

lázas betegeinek száma 1 213 550 volt vasárnapig,

összesen már 50 halálesettel. Arról nem közölnek adatot, hogy a gyanús betegek közül hányan adnak pozitív tesztet. Az északiak a halálesetek nagy részéért azokat az embereket okolták, akik figyelmetlenül szedtek gyógyszereket, mert nem ismerték a koronavírus omikron változatát és annak helyes kezelését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×