eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Joe Biden amerikai elnök aláírja az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot a washingtoni Fehér Házban 2021. március 11-én. A demokrata többségű képviselőház 220-211 arányban hagyta jóvá a republikánusok által vitatott csomagot, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a legyengült amerikai gazdaság helyreállítását.
Nyitókép: Andrew Harnik

Felmérték Biden népszerűségét - nem teszi ki az ablakba

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Joe Biden amerikai elnök népszerűségi indexe májusban hivatali idejének eddigi mélypontjára csökkent: az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás.

Az AP-NORC pénteken közzétett felmérése szerint 10 amerikai állampolgár közül mindössze kettő gondolja úgy, hogy "jó irányba mennek a dolgok" az Egyesült Államokban, és az amerikai gazdaság jó állapotban van. Egy hónappal ezelőtt még tízből három gondolta így.

A friss adatok szerint a Demokrata Párt szavazói közül 33 százalék véli úgy, hogy az ország jó irányba halad, míg áprilisban még 49 százalék.

A novemberi időközi választások előtt fél évvel Biden elnök népszerűsége a demokrata párti szavazók körében 73 százalékon áll, ami jelentős csökkenést mutat elnöksége korábbi időszakához képest: az AP-NORC 2021-es havi felmérései során Joe Biden népszerűségi indexe a Demokrata Párt szavazói között egyszer sem csökkent 82 százalék alá.

A Republikánus Párt támogatóinak körében pedig tartósan rendkívül alacsony a hivatalban lévő elnök népszerűsége: az elmúlt hónapokhoz hasonlóan tíz republikánus szavazó közül kevesebb mint egy elégedett például azzal, ahogy a gazdasági kérdéseket kezelte.

A teljes lakosság körében kétharmad azoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg Biden ténykedését gazdasági téren. Az elmúlt hónapokban ez az adat alig változott, sőt január-február óta még enyhén emelkedett is.

A Demokrata Párt szavazói közül jelenleg 37 százalék véli úgy, hogy az elnök gazdaságpolitikája inkább használt, mint ártott, míg áprilisban még 45 százalék.

Ugyanakkor a demokrata párti szavazók közül csak 18 százalék válaszolta azt, hogy az elnök gazdasági intézkedései inkább ártottak, mint használtak, míg 44 százalék szerint ezek a lépések nem jártak semmilyen érezhető hatással.

Az AP amerikai hírügynökség és a Chicagói Egyetemen működő National Opinion Research Center (NORC) Center for Public Research közvélemény-kutató cég közös felmérése a felnőtt amerikai lakosságot reprezentáló 1172 fős minta tagjainak megkérdezésével készült május 12-16. között. A felmérés statisztikai mintavételi hibahatára plusz/mínusz 4 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×