INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

gerhard schröder

gazprom

szankciók

Berlin, 2015. február 11.Gerhard Schröder volt német kancellár részt vesz Richard von Weizsäcker volt német államfő hivatalos búcsúztatásán a berlini székesegyházban 2015. február 11-én. A konzervatív politikus, aki az egykori Nyugat-Németország hatodik, és az újraegyesített Németország első államfője volt, 2015. január 31-én, 94 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber)

Az utolsó német bástya is kihátrált Vlagyimir Putyin mögül

Infostart

Gerhard Schröder volt német kancellár és Matthias Warnig német üzletember arról tájékoztatta az orosz állami olajvállalatot, hogy lemondanak igazgatósági posztjukról. A Rosznyeft megértéssel fogadta a döntést és megköszönte az eddigi munkájukat.

Egy nappal azután, hogy az Európai Parlament azt javasolta, Gerhard Schrödert tegyék feketelistára abban az esetben, ha nem lép ki a Rosznyeft állami olajvállalat igazgatótanácsából a volt német kancellár úgy döntött: nem indul újabb mandátumért az orosz állami olajipari óriásnál. A felügyelőbizottsági elnök ezzel a lépéssel egy újabb vezetői poszot is visszautsított a Gazpromnál.

Az egykori szociáldemokrata politikust azért érte egyre több kritikus nyilatkozat, mert a háború kitörése után is megtartotta 2017 óta betöltött pozícióit az orosz vállalatnál. Néhány napja Németország bezáratta Schröder évi 400 ezer euróból fentartott irodáját, miután közfelháborodást váltott ki, hogy nem hajlandó a háború miatt elítélni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit személyes barátjának tekint - írta meg a Népszava.

Schröder hivatalosan majdnem 1 millió eurót keresett az orosz energiavállalatoknál betöltött funkcióival. Közleményében Gerhard Schröder azt írta, lehetetlen meghosszabbítania a mandátumát a Rosznyefty felügyelőbizottságában. Vele együtt távozik a Rosznyeftytől egy másik német tisztségviselő, Matthias Warnig is, aki egyúttal az Oroszországot közvetlenül Németországgal összekötő gázvezeték, az Északi Áramlat 2 mögötti cég vezérigazgatója.

Február végén a BP olajipari vállalat közölte, hogy megválik a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésétől.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018